Farkas
10 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Mélyponton Berlin és Ankara viszonya egy német-kurd énekes letartóztatása miatt

2018.06.28. 16:59
Hozan Cane, a 47 éves német állampolgárságú kurd énekes nem először élvezi a török hatóságok vendégszeretetét. A fő vádak ellene, hogy szerepelt egy, a jezidik elleni népirtásról szóló filmben és a közösségi médiában a terroristának minősített PKK Kurd Munkapártot népszerűsítette.

Hozan Cane, a 47 éves törökországi születésű kurd énekesnő ma már német állampolgár, évek óta Kölnben él. A világzenét kedvelők körében, illetve a méretes németországi kurd közösségben nagyon népszerű, hat nagylemeze jelent meg, elsősorban Németországban és Franciaországban.

Gyakori vendég a török börtönökben

Emellett elhivatott kurd aktivista, aki nem először élvezi a török hatóságok vendégszeretetét. Cane 1971-ben Saide Inac néven született a kelet-törökországi Erzurum tartomány Karayazi nevű városában, és törökországi évei alatt sokszor tartóztatták le, illetve állítása szerint többször meg is kínozták, amikor különböző kurd szervezetek mellett kampányolt.

Hozan Cane kurd harcosokkal pózol egyik Twitter-bejegyzésében.
Hozan Cane kurd harcosokkal pózol egyik Twitter-bejegyzésében.
Fotó: Hozan Cane / Twitter

Most is kampányolt

A múlt vasárnapi törökországi választások előtt Hozan Cane ismét Törökországba érkezett, és Edirne tartományban a kurdbarát Népek Demokratikus Pártja (HDP) mellett kampányolt. Ez a párt úgy lett a második legerősebb ellenzéki erő Törökországban, 11,6 százalékos eredménnyel, hogy valójában a vezetői nem is vettek részt a kampányban, mert börtönben ültek, így az elnökjelöltjük, Selahattin Demirtas is a börtönből vezette kampányát.

A HDP két vezetőjét és kilenc parlamenti képviselőjét 2016-ban tartóztatták le rögtön azután, hogy megváltoztatták a török képviselők mentelmi jogairól szóló szabályokat, és a török hatóságok azzal vádolták meg a pártot, hogy kapcsolatot tartanak fenn a betiltott PKK Kurd Munkapárttal.

Jezidi film

Cane ellen is az volt a vád, hogy korábban a közösségi hálón a betiltott és terrorszervezetnek minősített PKK Kurd Munkapárt üzeneteit terjesztette. Az énekesnő ugyanis színészként részt vett az iraki Szindzsár-hegyen élő 300 ezres jezidi kisebbség elleni népirtásról szóló 74. th Sinjar Genocie című film forgatásában.

A filmmel kapcsolatban az a vád, hogy a PKK-t népszerűsíti, hiszen tagadhatatlan, hogy az Iszlám Állam által a jezidik ellen elkövetett szörnyűségek idején a hányatott sorsú kisebbség csak a kurd pesmerga haderőktől és a törökországi kurd partizánoktól, vagyis a PKK-tól kapott védelmet.

A népirtás

A világ egyik legzártabb kisebbsége, a kurd eredetű, kurmadzsi nyelven beszélő jezidik egy sajátos monoteista vallást követnek és teljesen izoláltan élnek. A vallásukba nem lehet betérni, sőt idegeneknek belépni sem szabad, a Laleshben található szentélyükbe, ahol egy pávaangyalnak nevezett szent madár előtt tisztelegnek.

A környezetükben élő szunnita muzulmánok különösen e madáralak miatt tartják őket ördögimádóknak és évszázadok óta különös kegyetlenséggel igyekeznek kiírtaniőket.

E népcsoport ellen regisztrálták a legtöbb pogromot a huszadik század kezdete óta. Törökországot ez a film azért irritálja, mert a konkrét elkövető iszlám Államon kívül Törökország és az észak-iraki környék szunnita civil lakossága is dicstelen szerepet játszott a jezidik meg nem védésében.