Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

Orbán nem populista, üzente Macronnak a budapesti francia nagykövet

2018.06.29. 20:36 Módosítva: 2018-06-29 20:46:01

„Franciaország magyarországi nagykövete támogatja Orbán Viktort" címmel jelent meg a Mediapart francia portálon egy cikk, amiben azt írják, megszerezték azt a diplomáciai táviratot, amiben a Budapestre delegált Éric Fournier arról írt a francia külügyminisztériumnak, hogy meg kellene változtatniuk az álláspontjukat Orbánról, aki szerinte nem szélsőséges, és nem is populista.

A portál szerint június 18-i keltezésű az a távirat, amiben Fournier leírja a saját meglátásait a magyarországi politikai helyzetről. A dokumentumban Fournier állítólag arról írt, hogy a magyar kormány populista lépései csak a média kitalációi, a populizmusról szóló vádak „fantazmagóriák", emellett pedig „magyarfóbiáról" is írt.

A nagykövet Orbán migrációs politikáját pedig egy modellnek nevezte. Az antiszemitizmus térnyeréséről szóló félelmek pedig szerinte arról szólnak, hogy eltereljék a figyelmet a muzulmánok antiszemitizmusáról. A nagykövet a Soros elleni kampányt sem tartotta antiszemitának. 

A nagykövet jelentésében azt írta, Magyarország a modern politikai világ Real Madrida, mivel Orbán zsinórban háromszor nyert választást, akárcsak a spanyol csapat a Bajnokok Ligájában.  

Macron: Nem értek egyet

Amikor a Mediapart újságírója a brüsszeli EU-csúcson rákérdezett a táviratra, akkor Macron nem mondta ki, hogy látta volna ezt a dokumentumot, de úgy reagált rá.

Azt mondta, hogy egyáltalán nem osztja azokat a felvetéseket, amiket az újságíró idézett a táviratból, és azok nem felelnek meg a hivatalos francia álláspontnak. Macron szerint azonban különbséget kell tenni aközött, ha egy olyan bizalmas minősítésű dokumentumról van szó, amit a nagykövet a feletteseinek írt, és egyáltalán nem az volt a cél, hogy megjelenjen a sajtóban, vagy ha nyilvánosan beszélt ilyen felvetésekről.

Mint mondta, azért nem hívna haza egy nagykövetet, mert egy bizalmas táviratban hangot ad a személyes véleményének, viszont egészen más lenne a helyzet, ha ezt az álláspontot nyilvánosan képviseli.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?