Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

Sztálin népirtásai után kutató férfit próbál lecsukni az orosz rendőrség

2018.06.29. 17:32

A saját fiatalkorú lánya szexuális zaklatásával vádolja az orosz rendőrség Jurij Dimitrijev kutatót, aki leginkább Sztálin népirtásaival kapcsolatos feltárásairól ismert. Emberjogi szervezetek szerint az orosz hatóságok koholt vádakkal próbálják ellehetetleníteni a kutatót, miközben igyekeznek eltüntetni a Sztálin ideje alatt elkövetett visszaélések nyomait.

A férfi tagadja a vádakat, az idősebb lánya szerint pedig a hatóságok a kutatói és aktivista munkája miatt próbálják lejáratni úgy, hogy a világbajnokság miatt Oroszországnak most épp a legjobb képet kell festeni magáról. Dimitrejevet szerdán le is tartoztatták, a helyi civilszervezetek, ismert írók, tudósok és kutatók is a védelmére keltek. 

Még az év elején betiltották Oroszországban a Sztálin halála c. brit-francia fekete komédiát is, sőt, a rendőrök razziákat tartottak azokban a mozikban, ahol a tiltás ellenére mégis levetítették a filmet.

(...) filmek betiltásáról kizárólag bíróság dönthet. A szervezet tagjai szerint a forgalmazási engedélyek kiadásának jelenlegi oroszországi gyakorlata lehetőséget biztosít egyes „befolyásos” személyeknek arra, hogy a saját belátásuk szerint dönthessenek a filmek bemutatásának időpontjáról vagy arról, hogy azokat egyáltalán ne mutassák be

- írtuk korábban abban a cikkünkben, amiből kiderült, hogy magas beosztású orosz politikusok magánvetítés után döntenek kényük-kedvük szerint, hogy a a sztálini üldöztetések áldozatai emlékének megörökítéséért felelős tárcaközi munkacsoportra hivatkozva betiltsák a filmet.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?