Eszter, Eliza
EUR 383,95 Ft
USD 358,59 Ft
14 °C
24 °C

Kim Dzsongun átverte Trumpot, nem állt le az észak-koreai atomprogram

2018-06-13T005431Z 1361611732 RC116285B8A0 RTRMADP 3 NORTHKOREA-
2018.06.30. 18:56 Módosítva: 2018.06.30. 19:06

Észak-Korea két csúcstalálkozón is megígérte, leállítja atomprogramját, az amerikai titkosszolgálat viszont úgy hiszi, a diktatúra átverte az elnököt, jelenleg is fejleszti az atomfegyver-programját, írja a Reuters az NBC alapján. Kim Dzsongun, Észak-Korea diktátora június 15-én találkozott Donald Trump amerikai elnökkel, előtte pedig Dél-Korea miniszterelnökével, Mun Dzseinnel.

Az NBC titkosszolgálati forrásokra hivatkozva írta pénteken, hogy mind a kettő, egyébként történelmi jelentőségű találkozó sikertelen volt. Bár ezeken Kim Dzsongun hitett tett a nukleáris leszerelés mellett, a gyakorlatban ez semmit sem jelent. Jelenleg is nukleáris fegyver készítésén dolgozik az észak-koreai hadsereg, csak ezt egy eddig ismeretlen, rejtett bázison csinálja.

"Egyértelmű bizonyítékunk van rá, hogy félrevezetik az Egyesült Államokat"

– idézte az NBC az egyik név nélküli forrását. Az amerikai hatóságok –sem a nemzetbiztonság, sem a Fehér Ház – hivatalosan nem kívánta kommentálta a csatorna értesüléseit.

Mit szegett meg?

Donald Trump és Kim Dzsongun szingapúri találkozóján aláírt dokumentum 4 fontos pontot tartalmazott:

  • Az Egyesült Államok és a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság (KNDK) elkötelezi magát, hogy új kapcsolatokat alakít ki a két ország népeinek békére és prosperitásra törekvésével összhangban.
  • Az Egyesült Államok és a KNDK közös erőfeszítéseket tesz, hogy a tartós és stabil béke rendszerét alakítsák ki a Koreai-félszigeten.
  • Megerősítve a 2018. április 27-én aláírt panmindzsoni deklarációt, a KNDK elkötelezi magát, hogy a Koreai-félsziget teljes atommentesítésén fog dolgozni.
  • Az Egyesült Államok és a KNDK elkötelezi magát a hadifoglyok és a hadszíntéren eltűnt katonák maradványainak hazaszállítására. (Ez az 1950–53-as koreai háborúra vonatkozik.)

A Koreai-félsziget teljes nukleáris leszerelése már az április 27-i Korea-közi csúcstalálkozó zárónyilatkozatában is szerepelt. Szakértők már a találkozó után rögtön jelezték, nehéz megállapítani, és emiatt ellenőrizni, hogy ez alatt mit kell érteni, pontosan hogyan kell elképzelni a nukleáris leszerelést.

A Kim Dzsongun és Donald Trump közötti találkozó várható hatásairól itt olvasható az elemzésünk.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Bankszámla