Olivér
5 °C
8 °C

Kim Dzsongun átverte Trumpot, nem állt le az észak-koreai atomprogram

2018-06-13T005431Z 1361611732 RC116285B8A0 RTRMADP 3 NORTHKOREA-
2018.06.30. 18:56 Módosítva: 2018-06-30 19:06:07

Észak-Korea két csúcstalálkozón is megígérte, leállítja atomprogramját, az amerikai titkosszolgálat viszont úgy hiszi, a diktatúra átverte az elnököt, jelenleg is fejleszti az atomfegyver-programját, írja a Reuters az NBC alapján. Kim Dzsongun, Észak-Korea diktátora június 15-én találkozott Donald Trump amerikai elnökkel, előtte pedig Dél-Korea miniszterelnökével, Mun Dzseinnel.

Az NBC titkosszolgálati forrásokra hivatkozva írta pénteken, hogy mind a kettő, egyébként történelmi jelentőségű találkozó sikertelen volt. Bár ezeken Kim Dzsongun hitett tett a nukleáris leszerelés mellett, a gyakorlatban ez semmit sem jelent. Jelenleg is nukleáris fegyver készítésén dolgozik az észak-koreai hadsereg, csak ezt egy eddig ismeretlen, rejtett bázison csinálja.

"Egyértelmű bizonyítékunk van rá, hogy félrevezetik az Egyesült Államokat"

– idézte az NBC az egyik név nélküli forrását. Az amerikai hatóságok –sem a nemzetbiztonság, sem a Fehér Ház – hivatalosan nem kívánta kommentálta a csatorna értesüléseit.

Mit szegett meg?

Donald Trump és Kim Dzsongun szingapúri találkozóján aláírt dokumentum 4 fontos pontot tartalmazott:

  • Az Egyesült Államok és a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság (KNDK) elkötelezi magát, hogy új kapcsolatokat alakít ki a két ország népeinek békére és prosperitásra törekvésével összhangban.
  • Az Egyesült Államok és a KNDK közös erőfeszítéseket tesz, hogy a tartós és stabil béke rendszerét alakítsák ki a Koreai-félszigeten.
  • Megerősítve a 2018. április 27-én aláírt panmindzsoni deklarációt, a KNDK elkötelezi magát, hogy a Koreai-félsziget teljes atommentesítésén fog dolgozni.
  • Az Egyesült Államok és a KNDK elkötelezi magát a hadifoglyok és a hadszíntéren eltűnt katonák maradványainak hazaszállítására. (Ez az 1950–53-as koreai háborúra vonatkozik.)

A Koreai-félsziget teljes nukleáris leszerelése már az április 27-i Korea-közi csúcstalálkozó zárónyilatkozatában is szerepelt. Szakértők már a találkozó után rögtön jelezték, nehéz megállapítani, és emiatt ellenőrizni, hogy ez alatt mit kell érteni, pontosan hogyan kell elképzelni a nukleáris leszerelést.

A Kim Dzsongun és Donald Trump közötti találkozó várható hatásairól itt olvasható az elemzésünk.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?