Jolán
2 °C
4 °C

Helikopterrel szökött meg a börtönből az egyik legnagyobb francia gengszter

2018.07.01. 12:58 Módosítva: 2018-07-01 13:45:47

Ismert bűnözőt szöktettek meg helikopterrel egy francia börtönből – közölte az AFP hírügynökség a Twitteren. Az információ a börtön vezetőségétől származik. 

Francia lapok szerint Rédoine Faïd vasárnap 11:20 körül távozott a börtönből. Három állig felfegyvezett bandita ment érte helikopterrel, és azért tudtak leszállni a börtön udvarán, mert nem volt fölötte háló kifeszítve. Az egész akció csak pár percen át tartott, senki sem sérült meg, és nem vittek magukkal túszt.

A szökést követően a helikoper alacsonyan szállt, és Gonesse közelében landoltak vele, majd felgyújtották, hogy megsemmisítsék a bizonyítékokat. A France 3 úgy tudja, hogy ezt követően a szökésben lévők egy fekete Renault Mégane-nal hajtottak tovább az A1-es sztrádán.

Rédoine, a profi

Rédoine Faïd algériai-francia származású gengszter, és 2013-ig a legkeresettebb bűnöző volt Franciaországban. Az 1990-es évek közepén számos fegyveres rablásban, ékszerlopásban vett részt Párizs környékén. 1997-ben hét társával együtt elfogták, és 30 év börtönbüntetést kapott, nyolcadik társuk elmenekült - írja a Wikipedia. Könyvet írt arról, hogy milyen volt bűnözők közt felnőni. Bár tíz év után feltételesen szabadlábra helyezték, 2010-ben megint részt vett egy rablásban, amelyben meghalt egy rendőrnő, így 2011-ben újabb 8 évet szabtak ki rá.

Egyszer már megszökött a börtönből, még 2013. április 13-án, és akkor sokkal nagyobb akciót hajtott végre. Öt börtönajtót kirobbantott a helyéről, és túszul ejtett négy börtönőrt, amíg nem kapott egy autót a meneküléshez. Az eltáv nem tartott sokáig, május 29-én elfogták.

A helikopteres szökés a jelenségnek szentelt Wikipedia-oldal szerint nem is olyan ritka, mint amilyen extrának hangzik, az 1970-es évek óta már több mint 50 alkalommal történt ilyen a világon, Franciaországban többször is. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?