Helikopterrel szökött meg a börtönből az egyik legnagyobb francia gengszter

2018.07.01. 12:58 Módosítva: 2018.07.01. 13:45

Ismert bűnözőt szöktettek meg helikopterrel egy francia börtönből – közölte az AFP hírügynökség a Twitteren. Az információ a börtön vezetőségétől származik. 

Francia lapok szerint Rédoine Faïd vasárnap 11:20 körül távozott a börtönből. Három állig felfegyvezett bandita ment érte helikopterrel, és azért tudtak leszállni a börtön udvarán, mert nem volt fölötte háló kifeszítve. Az egész akció csak pár percen át tartott, senki sem sérült meg, és nem vittek magukkal túszt.

A szökést követően a helikoper alacsonyan szállt, és Gonesse közelében landoltak vele, majd felgyújtották, hogy megsemmisítsék a bizonyítékokat. A France 3 úgy tudja, hogy ezt követően a szökésben lévők egy fekete Renault Mégane-nal hajtottak tovább az A1-es sztrádán.

Rédoine, a profi

Rédoine Faïd algériai-francia származású gengszter, és 2013-ig a legkeresettebb bűnöző volt Franciaországban. Az 1990-es évek közepén számos fegyveres rablásban, ékszerlopásban vett részt Párizs környékén. 1997-ben hét társával együtt elfogták, és 30 év börtönbüntetést kapott, nyolcadik társuk elmenekült - írja a Wikipedia. Könyvet írt arról, hogy milyen volt bűnözők közt felnőni. Bár tíz év után feltételesen szabadlábra helyezték, 2010-ben megint részt vett egy rablásban, amelyben meghalt egy rendőrnő, így 2011-ben újabb 8 évet szabtak ki rá.

Egyszer már megszökött a börtönből, még 2013. április 13-án, és akkor sokkal nagyobb akciót hajtott végre. Öt börtönajtót kirobbantott a helyéről, és túszul ejtett négy börtönőrt, amíg nem kapott egy autót a meneküléshez. Az eltáv nem tartott sokáig, május 29-én elfogták.

A helikopteres szökés a jelenségnek szentelt Wikipedia-oldal szerint nem is olyan ritka, mint amilyen extrának hangzik, az 1970-es évek óta már több mint 50 alkalommal történt ilyen a világon, Franciaországban többször is.   • Hírek
  • Személyi kölcsön