Trump: Kim Dzsongunnal jó köztünk a kémia

2018.07.01. 20:36

Észak-Korea egy éven belül felszámolhatja tömegpusztító fegyvereit, Washingtonnak kidolgozott programja van erre – mondta vasárnap egy tévéinterjúban John Bolton, az Trump héjának számító nemzetbiztonsági főtanácsadója.

Bolton a CBS szokásos vasárnapi politikai vitaműsorában beszélt arról, hogy amennyiben Phenjan részéről teljes együttműködési készség mutatkozik, Washingtonnak kidolgozott programja van arra, hogy Észak-Korea miként semmisítse meg egy éven belül a tömegpusztító fegyvereit - az atomfegyverek mellett vegyi és biológiai fegyvereit is -, valamint ballisztikusrakéta-programját.

"Ha meghozzák stratégiai döntésüket és együttműködnek velünk, még gyorsabban haladhatunk előre" - fogalmazott John Bolton, hozzátéve, "fizikailag képesek vagyunk arra, hogy megsemmisítsük fegyverprogramjaik elsöprő többségét".

Bolton közölte: Mike Pompeo külügyminiszter valószínűleg hamarosan meg is vitatja ezt az amerikai javaslatot Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel.

A Financial Times információi szerint az amerikai diplomácia irányítója a közeljövőben Észak-Koreába utazik, ezt az értesülést azonban az amerikai külügyminisztérium még nem erősítette meg.

Az NBC televízió és a The Washington Post című napilap ugyanakkor meg nem nevezett hírszerzési forrásokra hivatkozva vasárnap arról adott hírt: Észak-Korea azon dolgozik, hogy elrejtse atomfegyverzetét, és Kim Dzsong Un a Donald Trump elnökkel június 12-én tartott szingapúri csúcstalálkozója után is hozott erre vonatkozó döntést. Az NBC értesülése szerint Phenjan az utóbbi hónapokban még növelte is a dúsított urán termelését.

A Fehér Ház ezeket az információkat nem erősítette meg, de John Bolton vasárnap a Fox televíziónak nyilatkozva úgy fogalmazott: "minden erőnket latba vetjük, hogy megértsük, mit csinál Észak-Korea". Leszögezte, hogy Washington tisztában van a kockázatokkal, "az Észak-Koreával folytatott tárgyalásokon résztvevők közül senki sem esett a naivitás hibájába".

Maga Trump szintén a Fox televízióban Kim Dzsong Un észak-koreai vezetőről szólva hangsúlyozta: "megállapodtam vele, kezet ráztunk, s tényleg azt hiszem, hogy komolyan gondolta". Megismételte már többször is hangoztatott álláspontját: meggyőződése, hogy Észak-Korea meg akarja semmisíteni tömegpusztító fegyvereit.

Jó a kémia köztünk

- mondta Kim Dzsong Unról.  • Tippek
  • Bankszámla