Jolán
2 °C
4 °C

Trump: Kim Dzsongunnal jó köztünk a kémia

2018.07.01. 20:36

Észak-Korea egy éven belül felszámolhatja tömegpusztító fegyvereit, Washingtonnak kidolgozott programja van erre – mondta vasárnap egy tévéinterjúban John Bolton, az Trump héjának számító nemzetbiztonsági főtanácsadója.

Bolton a CBS szokásos vasárnapi politikai vitaműsorában beszélt arról, hogy amennyiben Phenjan részéről teljes együttműködési készség mutatkozik, Washingtonnak kidolgozott programja van arra, hogy Észak-Korea miként semmisítse meg egy éven belül a tömegpusztító fegyvereit - az atomfegyverek mellett vegyi és biológiai fegyvereit is -, valamint ballisztikusrakéta-programját.

"Ha meghozzák stratégiai döntésüket és együttműködnek velünk, még gyorsabban haladhatunk előre" - fogalmazott John Bolton, hozzátéve, "fizikailag képesek vagyunk arra, hogy megsemmisítsük fegyverprogramjaik elsöprő többségét".

Bolton közölte: Mike Pompeo külügyminiszter valószínűleg hamarosan meg is vitatja ezt az amerikai javaslatot Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel.

A Financial Times információi szerint az amerikai diplomácia irányítója a közeljövőben Észak-Koreába utazik, ezt az értesülést azonban az amerikai külügyminisztérium még nem erősítette meg.

Az NBC televízió és a The Washington Post című napilap ugyanakkor meg nem nevezett hírszerzési forrásokra hivatkozva vasárnap arról adott hírt: Észak-Korea azon dolgozik, hogy elrejtse atomfegyverzetét, és Kim Dzsong Un a Donald Trump elnökkel június 12-én tartott szingapúri csúcstalálkozója után is hozott erre vonatkozó döntést. Az NBC értesülése szerint Phenjan az utóbbi hónapokban még növelte is a dúsított urán termelését.

A Fehér Ház ezeket az információkat nem erősítette meg, de John Bolton vasárnap a Fox televíziónak nyilatkozva úgy fogalmazott: "minden erőnket latba vetjük, hogy megértsük, mit csinál Észak-Korea". Leszögezte, hogy Washington tisztában van a kockázatokkal, "az Észak-Koreával folytatott tárgyalásokon résztvevők közül senki sem esett a naivitás hibájába".

Maga Trump szintén a Fox televízióban Kim Dzsong Un észak-koreai vezetőről szólva hangsúlyozta: "megállapodtam vele, kezet ráztunk, s tényleg azt hiszem, hogy komolyan gondolta". Megismételte már többször is hangoztatott álláspontját: meggyőződése, hogy Észak-Korea meg akarja semmisíteni tömegpusztító fegyvereit.

Jó a kémia köztünk

- mondta Kim Dzsong Unról.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?