Ödön
1 °C
11 °C

A titkosszolgálatok segítségével alapított kormánypárti szakszervezetet

2018.07.02. 14:29

Letartóztatási parancsot adott ki hétfőn a dél-koreai ügyészség egy korábbi munkaügyi miniszter ellen, akit azzal vádolnak, hogy szerepe volt egy kormánypárti szakszervezet létrehozását célzó, titkosszolgálati közreműködéssel végrehajtott műveletnek, írja az MTI.

A szervezetet Ri Mjong Bak előző dél-koreai elnök konzervatív kormánya idején hozták létre, hogy meggyengítsék a tősgyökeres érdekvédő mozgalmakat. Li Cshe Pil 2011 és 2013 között volt a dél-koreai munkaügyi tárca vezetője. Azzal gyanúsítják, része volt a titkosszolgálatok által kitervelt kormánypárti, harmadik munkás ernyőszervezet megalakításában 2011-ben, hogy az szembeszálljon a hagyományos szakszervezeti mozgalmakkal, a Koreai Szakszervezetek Országos Szövetségével (KCTU), valamint a Szakszervezetek Koreai Szövetségével (FKTU).

Lit azzal vádolják, felkérte a titkosszolgálatokat, hogy támogassák az új, konzervatív munkavállalói szervezetet, amely végül beolvadt az FKTU-ba. Múlt heti ügyészségi meghallgatásán Li tagadta, hogy bármi szabálytalanságot elkövetett volna.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?