Ödön
2 °C
11 °C

Műholdképek bizonyítják, hogy Észak-Korea tovább fejleszti rakétaprogramját

2018.07.02. 14:51

Amerikai elemzők szerint Észak-Korea bővíti legfontosabb ballisztikus rakéta készítő bázisát annak ellenére, hogy Kim Dzsongun június 12-én megállapodott Donald Trumppal ( illetve korábban Mun Dzsein dél-koreai államfővel),  hogy a Koreai-félsziget teljes atommentesítésén fog dolgozni.

A képek azután jelentek meg, hogy az amerikai titkosszolgálat kétségeit fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy az ázsiai diktatúra valóban a nukleáris arzenáljának leépítésén dolgozik írja a CNN. A képeket a San Franciscó-i Planet Labs Inc műholdja készítette, és egy Monterey-i egyetem (a Middlebury Institute for International Studies) kutatói elemezték. A képek a Védelmi Tudományos Akadémia Vegyipari Anyagtudományi Intézetét ábrázolják, amely az Észak-Korea keleti partján fekvő Hamhung városában található.

A felső kép 2018. április 1-jén, az alsó 2018. június 29-én készült az észak-koreai Hanhung város rakétalétesítményéről
A felső kép 2018. április 1-jén, az alsó 2018. június 29-én készült az észak-koreai Hanhung város rakétalétesítményéről
Fotó: Handout

A kutatók szerint az intézet egyetlen célja, hogy a rakétaprogramhoz készítsen szükséges alkatrészeket. Az intézet nagy része azután épült, hogy a két Korea vezetői április 27-én aláírták a panmindzsoni deklarációt, melyben Észak-Korea elkötelezi magát, hogy a Koreai-félsziget teljes atommentesítésén fog dolgozni. A deklarációban szerepel ugyan a félsziget teljes atommentesítése, de sokan hiányolták a konkrétumokat.

Mint arról a hétvégén az Index is hírt adott, az amerikai titkosszolgálatok szerint a rezsim tovább fejleszti az atomprogramját. Az NBC híre szerint Észak-Korea továbbra is atomfegyvereket készít, csak ezt egy eddig ismeretlen, rejtett bázison teszi. Trump ennek ellenére június közepén kiírta a Twitterre, hogy Észak-Korea nem jelent a továbbiakban nukleáris fenyegetést. John Bolton, az amerikai elnök nemzetbiztonsági főtanácsadója azt nyilatkozta, hogy amerikai részről mindent meg fognak tenni azért, hogy Észak-Korea egy éven belül felszámolja tömegpusztító fegyvereit.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?