Vilhelmina
5 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Cáfolják, hogy a hónapokba telne a barlangban rekedt thaiföldi gyerekfocicsapat kimentése

2018.07.03. 05:25 Módosítva: 2018.07.03. 10:19

Frissítés: Nem telik hónapokba a thaiföldi barlangban rekedt 12 diák és edzőjük kimentése, írja az MTI a gyerekfocicsapat mentését vezető tartományi kormányzó nyilatkozata alapján. Azt még nem tudják biztosan, hogy mikor tudják őket kihozni, mert a gyerekek fizikailag legyengültek az úszáshoz és a merüléshez. Közben egy telefonvonalat létesítettek a gyerekekhez, így tudnak beszélni a szüleikkel. 

Korábban a thai haditengerészet egy tisztje nyilatkozott úgy, hogy előreláthatóan akár négy hónapig nem jut a felszínre a barlangban rekedt 12 diák és fociedzőjük Thaiföldön, mert a vízszint még nem apadt le annyira, hogy biztonságosan ki tudják őket hozni.

A heves esőzések következtében megemelkedett vízszint miatt az észak-thaiföldi Csiang Rai tartomány Tham Luang barlangrendszerben rekedt tizenhárom fős csoportnak ez idő alatt búvárórákat adnak, és naponta ellátják őket tápanyagban dús élelmiszerrel és gyógyszerekkel.

Csiang Rai tartomány kormányzója, Narongsak Osottanakorn közölte: "Biztonságban vannak, de ez még nem jelenti a küldetés végét. (...) A terv az, hogy elvezetjük a vizet a barlangból és aztán kihozzuk őket".

A vízelvezetés terve azonban egyelőre sikertelennek mutatkozik, az áradásokat okozó esős évszak általában szeptember-októberig tart, emiatt félő, hogy a barlang vízszintje sem fog addig apadni.

A hatóságok ezért döntöttek úgy, hogy ha addig nem sikerül felszínre hozni a csapatot, búvároktatásban részesítik őket, hogy biztonságosan tudjanak navigálni a barlangrendszer sáros, zavaros vizeiben.

A diákok és edzőjük június 23-án tűntek el a Bangkoktól 1000 kilométerre északra fekvő barlangrendszerben, hétfőn, csodával határos módon élve találták meg őket. Megtalálásukat követően orvosi vizsgálatnak vetették alá a 11 és 16 év közötti gyerekeket, állapotuk kielégítő, legtöbbjüknek csak csekély egészségügyi problémájuk keletkezett kilenc nap után a föld alatt. További részletek ebben a cikkünkben