Olivér
4 °C
8 °C

Rég nem látott áramszünet volt Azerbajdzsánban

2018.07.03. 21:16

Azerbajdzsánban kedden egy erőműbaleset miatt a Szovjetunió 1991-es összeomlása óta nem tapasztalt méretű áramkimaradás volt, emiatt a kaukázusi ország jelentős részén nem volt áram.

Ilham Aliyev államfő kormánybizottságot hozott létre, hogy kivizsgálják a Mingecsaur városában működő vízerőműben történt incidenst, amely miatt a fővárosban, Bakuban és 40 másik településen is összeomlott az áramellátás a kedd reggeli órákban.

A rendkívüli helyzetek azeri minisztériuma szerint egy áramátalakító mondta fel a szolgálatot és okozott tüzet a létesítményben. A lángokat 20 percen belül sikerült eloltani, sérülés sem történt.

Bakuban az áramkimaradás miatt a metró is leállt, több szerelvény is az alagutak közepén rekedt, így az embereket ki kellett menteni. 

Ha ez nem lett volna elég, az áramkimaradás egy hőhullám közepén érte a Kaszpi-tenger partján fekvő országot. A helyenként 40 Celsius-fokot is meghaladó hőség miatt jelentősen megnőtt az áramfogyasztás a városokban. Bakuban órákat vett igénybe az áramszolgáltatás helyreállítása, míg - legfrissebb értesülések szerint - az ország más térségeiben még mindig dolgoznak rajta, hogy megint legyen áram.

Azerbajdzsán időközben tárgyalásokat kezdett az elektromosenergia-import növeléséről Oroszországgal - közölte az Azerenerji azeri energiaipari cég szóvivője. Az Inter RAO orosz energetikai óriáscég korábban bejelentette, hogy hétfő este óta a vészhelyzetekre vonatkozó kölcsönös segítségnyújtási megállapodások keretében megkezdte az elektromos áram szállítását Azerbajdzsánba.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?