Jenő
-3 °C
6 °C

Megölték az Iszlám Állam vezetőjének egyik fiát Szíriában

2018.07.04. 00:01

Megölték az Iszlám Állam vezetőjének, Abu Bakr al-Bagdadinak az egyik fiát a szíriai Homsz városában - ezt közölte az iszlamista terrorszervezet szócsöve, az Amák "hírügynökség" kedden. 

"Hudajfah al-Badrit ... a kalifa fiát ... megölték a Nuszajríjja és az oroszok ellen indított egyik művelet során a homszi hőerőműnél" - olvasható a dzsihadisták közleményében.  A Nuszajríjja kifejezés a szíriai alavitákra utal; Bassár el-Aszad szíriai elnök és a rezsim több magas rangú tisztségviselője a síita iszlámból kialakult alavita kisebbséghez tartozik. Hudajfah al-Badriról egyébként szinte semmit nem tudni, de nagyjából 15 éves lehetett (az IS által közölt kép alapján sem tűnik többnek). A közlemény halálának dátumára sem tér ki.

DhNRM6-XcAE0V2F

Könnyen lehet, hogy Hudajfah al-Badri nem az ellenség fegyvereitől esett el, hanem felrobbantotta magát, ugyanis az Amák szerint egy "ingimasi"-nak nevezett támadásban vett részt, melynek résztvevői robbanómellénnyel is felszerelkeznek, hogy ha szorul a hurok, netán sikerül behatolni az ellenfél arcvonalába, akkor fel tudják magukat robbantani.

Tavaly a Kalifátus állami működése gyakorlatilag megszűnt, de a katonai vereség ellenére Szíriában és Irakban is maradtak aktív dzsihadista csoportok, melyek továbbra is az Iszlám Államhoz lojálisak. Az IS lényegében visszatért a 2013 előtt folytatott gerilla-hadviseléshez, és továbbra is követ el szórványos támadásokat, miközben az iraki-szíriai sivatagos határtérséget használja olyan területként, ahová visszavonulhatnak harcosai.

A szervezet vezetőjének, al-Bagdadinak a hollétéről vagy egészségi állapotáról nincsenek nyilvános információk - a Kalifa korábban többször is komoly sérüléseket szenvedett konvoját érő légicsapásokban, de ezeket mindig túlélte. Egyes megfigyelők szerint annyi sejthető, hogy tavaly elmenekült a dzsihadisták volt iraki fellegvárából, Moszulból, de még az is lehet, hogy már nincs is életben. 

(MTI, Long War Journal)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?