Gál
3 °C
16 °C

Orbán Viktor: Egyetlen bevándorlót sem fogadunk vissza

2018.07.04. 19:24
A balkáni útvonal első uniós állomása Görögország, így Magyarország egyetlen bevándorlót sem fogad vissza, de abban szívesen segít, hogy visszaszállítsák őket Görögországba - mondta Orbán Viktor miniszterelnök Horst Seehofernek, az Orbánhoz hasonlóan gondolkodó német belügyminiszternek.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök Berlinben találkozott Horst Seehoferrel, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnökével, aki egyben szövetségi belügyminiszter is. A találkozón, amelyről az MTI-számolt be, a két politikus egyetértett abban, hogy soha ilyen jók nem voltak a magyar-bajor kapcsolatok, hiszen Magyarország és Bajorország széles körű gazdasági együttműködését sikerült a védelemipar területére is kiterjeszteni.

Tegnap egyébként Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter ugyanezt a „soha nem volt ilyen jó állapotot” célozta meg amerikai viszonylatban is.

Óriási lehetőség

Orbán és Seehofer tárgyalásán a politikusok arra jutottak, hogy a kereszténydemokrácia óriási lehetőség előtt áll, mert az európai polgárok számára egyre világosabb, hogy csak a kereszténydemokraták képesek megvédeni a munkahelyeket, a határokat és Európa kulturális identitását.

A találkozón -nem meglepő módon - szó esett az illegális migráció kérdéséről is. Az elmúlt napokban Seehofer majdnem emiatt hagyta ott Angela Merkel kormányát.

Zérótolerancia

Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy a magyar álláspont kezdetektől fogva egyenes és őszinte, akkor is, ha kényelmetlen.

2015 óta ugyanazt képviseljük: a balkáni útvonal Görögországon keresztül vezet, így egyetlen menedékkérő sem Magyarországon lépett először az unió területére."

A magyar miniszterelnök világossá tette: „nem tudunk és nem is akarunk visszafogadni senkit, de bármikor készen állunk segíteni abban, hogy az illegális bevándorlókat visszaszállítsák Görögországba".