Ödön
2 °C
11 °C

Videón üzentek a thai barlangban rekedt gyerekek

2018-07-04T050041Z 353521034 RC154CB4B640 RTRMADP 3 THAILAND-ACC
2018.07.04. 09:23

Újabb felvétel készült arról a 12 fiúról és az edzőjükről, akik az egyik thai barlang fogságába estek június 23-án, szombaton. A thai haditengerészet által közzétett videó alapján a 11 és 16 év közötti fiúk jól vannak, mosolyogva mutatkoznak be, és a kezeiket összetéve üdvözlik az embereket.

Ahogy a felvételen is látszik, a fáklyákkal megvilágított focicsapat tagjait takarófóliákkal védik a kihűléstől. A haditengerészet videóján a fiúkat megmentő búvárok is látszódnak. A hozzátartozók közül többen is örömkönnyekkel fogadták a gyerekekről készült videót.

Egy másik felvételen egy katonaorvos látja el a gyerekek könnyebb sérüléseit, főleg karcolásokat, a barlangban. A videó elején egy szikla látható, amelyre a foci- és a mentőcsapat nevét vésték fel.

A szerda reggeli sajtótájékoztatón a hatóságok elmondták, hogy tovább szivattyúzzák a vizet a barlangból, illetve megpróbálnak kiépíteni egy telefonvonalat, hogy a gyerekek azon keresztül tarthassák a kapcsolatot a családtagjaikkal (ez kedden még nem sikerült). A bejelentés szerint jó esély van arra is, hogy megakadályozzák, hogy a kamrába, amelyben a fiúk tartózkodnak, több víz áramoljon. A BBC szerint mostantól két búvár mindig a föld alatt rekedt focicsapat tagjaival lesz majd.

Az ifjúsági focicsapat tagjait kilenc nap után, hétfőn, találta meg két brit mentőbúvár a thai barlang szájától mintegy négy kilométerre, kb. 800-1000 méterre a felszín alatt. Ahogy korábban írtuk, a mentésben résztvevők négy hónapnyi élelmiszer-ellátmányt juttatnak el hozzájuk, és további búvárok, illetve orvosok mennek be hozzájuk, hogy segítsenek nekik.

A mentőcsapatok továbbra is azt próbálják kitalálni, hogyan hozzák felszínre a fiúkat és a 25 éves edzőjüket, a mentésben résztvevők azt közölték, semmiképpen sem szeretnék kockáztatni a gyerekek testi épségét. Az biztos, hogy ha merülniük kell, az nem lesz könnyű feladat, a búvárok speciális palackokkal érték el őket, valamint a zavaros vízben lámpákkal is alig látni valamit.

A négy hónapnyi élelmiszerellátás barlangba juttatását Akanand Surawan, a haditengerészet parancsnoka jelentette be, amiből sokan arra következtettek, hogy meg akarják várni az esős évszak végét, októbert, hogy akkor hozzák ki a fiúkat. A mentés nehézségeiről ebben a cikkünkben írtunk.

Szerdán aztán Csiangraj tartomány kormányzója bejelentette, hogy a 12 fiú kiszabadítása a fizikai állapotuktól függően alakul majd, illetve egy újonnan felfedezett barlangról is beszélt, amelyik a feltételezés szerint csatlakozhat ahhoz a barlanghoz, amelyikben a focicsapat tagjai vannak.

(Borítókép: Thai Navy Seal/Reuters)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?