Olivér
4 °C
8 °C

A Szkripálékat megtámadó idegméreg maradványaival érintkezhetett a brit házaspár

2018.07.05. 16:04

Itt az ideje, hogy Oroszország megmagyarázza, hogy mi folyik itt

- ezt nyilatkozta Sajid Javid brit belügyminiszter azok után, hogy egy brit házaspár ugyanolyan idegméreg miatt került kórházba, amilyen négy hónapja Salisburyben Szergej Szkripal egykori orosz-brit kettős hírszerzőügynök és lánya, Julija Szkripal juttatta kórházba. A 45 éves Charlie Rowley és a 44 éves Dawn Sturgess szombaton lett rosszul és került kritikus állapotba Wiltshire-ben, 16 km-re Salisburytől, ahol korábban Szkripálékat támadta meg a méreg. 

A 66 éves Szkripalt, az orosz katonai hírszerzés (GRU) Salisburyben élő volt ezredesét, aki a brit hírszerzésnek (MI6) is dolgozott, és 33 éves lányát, Julija Szkripalt hetekig válságos állapotban kezelték Salisbury kórházában, ugyanott, ahol a most megbetegedett két brit állampolgárt, Dawn Sturgesst és Charlie Rowley-t kezelik. Julija Szkripalt áprilisban, apját májusban kiengedték, és hollétükről hivatalos forrásból azóta csak annyit lehet tudni, hogy mindketten "biztonságos helyen" tartózkodnak.

Moszkva folyamatosan és határozottan tagadja, hogy bármi köze lenne a Szkripal-ügyhöz, London azonban gyilkossági kísérletként kezeli a fegyverben is használható minőségű Novicsok hatóanyaggal elkövetett mérgezést, amelyért az orosz kormányt tartja felelősnek.

A belügyminiszter elmondta: jelenleg száz terrorelhárító tiszt dolgozik együtt a weilsthire-i rendőrséggel, de Szajid Javid értésre adta, hogy Moszkvától magyarázatot várnak a történtekre. Azt is megerősítette, hogy az idegméreg ugyanolyan típusú volt, mint amivel Szkripalékat megmérgezték. A miniszter szerint elfogadhatatlan, hogy brit állampolgárok akár még véletlenül is ilyen méreggel kerüljenek kapcsolatba utcákon, parkokban, városokban. Javid ezzel arra utalhatott, hogy a házaspárt feltehetőleg véletlenül került kapcsolatba azzal a méreggel, amit korábban ugyancsak Salisburyben vetett be az orosz titkosszolgálat.

Javid azért is ennyire biztos abban, hogy az oroszok keze van a dologban, mert azt megelőzően, hogy Szkripálékat megmérgezték, az orosz titkosszolgálat megfigyelte őket.  

A brit hatóságoknak semmiféle bizonyítékuk nincs arra, hogy a most kórházba került házaspár bármilyen kapcsolatban állt volna Szkripálékkal. Szakértők szerint teljesen valószínűtlen, hogy újabb támadásról lenne szó. Valószínűleg az történt, hogy a házaspár annak az idegméregnek a hátrahagyott maradékával kerülhetett valahogy érintkezésbe, amellyel Szkripálékat megmérgezték.

Az angliai közegészségügyi szolgálat – Public Health England (PHE) – orvosigazgatója, Paul Cosford éppen ezért a Sky News brit hírtelevíziónak nyilatkozva arra hívta fel Salisbury lakosságát, hogy semmilyen ismeretlen tárgyat ne vegyenek fel a földről.

A rendőrség az egymáshoz közeli két kisvárosban öt olyan helyszínt azonosított és zárt le kordonnal, ahol Dawn Sturgess és Charlie Rowley az elmúlt napokban megfordult. A Szkripal-ügy kipattanása után a hatóságok Salisburyben hetekig tartó tisztítási-fertőtlenítési programot hajtottak végre a brit hadsereg különlegesen képzett vegyvédelmi alakulatainak bevonásával. A munkálatok részeként teljes gyep- és kőburkolat-cserét is elvégeznek annak a bevásárlóközpontnak a környékén, amely előtt március 4-én eszméletlenül találták Szergej Szkripalt és lányát. A brit hatóságok az újabb mérgezéses incidens ismertté válása után hangsúlyozták, hogy a két brit beteg nem járt a kitakarított és fertőtlenített városrészekben, így azok továbbra is biztonságosnak tekinthetők.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?