Olivér
4 °C
8 °C

Felborult két turistákkal teli csónak Phuketnél, 27 halott

2018.07.05. 18:15 Módosítva: 2018-07-06 11:51:32

Felborult két turistákkal teli csónak csütörtökön a thaiföldi Phuket szigeténél az Andamán-tengeren.

Az MTI péntek délelőtti közleménye szerint 27 holttestet emelt ki a vízből a thaiföldi haditengerészet eddig Phuket szigetének közelében, ahol előző nap a háborgó tengeren felborult és elsüllyedt egy hajó, 105 emberrel a fedélzetén. További 29 embert eltűntként tartanak nyilván, az áldozatok többsége kínai turista volt. A korábbi hírek még nyolc megtalált halálos áldozatról számoltak be.

Chareonpol Kumrasee thaiföldi ellentengernagy szerint kicsi az esélye, hogy túlélőket találnak.

A két csónak egymástól függetlenül, két külön helyszínen szenvedett balesetet, és összesen több mint 130 embert szállított a fedélzetén. A helyi rendőrség parancsnoka szerint az egyik csónakban többnyire kínai és európai állampolgárok utaztak. A 97 utasból több tucatot még mindig keresnek. A másik csónakról 39 kínai és európai turista esett vízbe, de őket hamar kimentették és a szárazföldre szállították.

Az európai turisták pontos állampolgárságáról eddig nem tettek közzé adatokat. 

A phuketi hatóságok korábban figyelmeztetést adtak ki, hogy a jövő hét elejéig nagyon rossz időjárási körülményekre lehet számítani heves esőzéssel és széllökésekkel a térségben. 

A Phoenix nevű hajó a meteorológiai riasztás ellenére merészkedett a monszun évszakban viharos Andamán-tengerre, és egy ötméteres hullám felborította. A hajó fedélzetén 93 kínai turista és 12 thai állampolgár - a legénység és túravezetők - tartózkodott. Negyvenkilenc embert sikerült kimenteni a vízből. A rendőrség nyomozást indított az ügyben. A hatóságok elmondták, hogy a Phoenix papírjaival minden rendben volt, és nem volt túlterhelve a szerencsétlenség pillanatában. A hajó a parttól 7 kilométerre süllyedt el, a roncs körülbelül 38-40 méterrel a felszín alatt található. Kína bangkoki nagykövetsége közölte, hogy diplomatáit a helyszínre küldte a túlélők megsegítésére.

A külügyet megkerestük azzal kapcsolatban, hogy magyarok vannak-e az eltűntek között. Válaszukkal cikkünket frissítjük.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?