Jenő
-2 °C
6 °C

Most elmondhatja Brüsszelnek, hogy eltörölné-e az óraátállítást

2018.07.05. 21:21

Az Európai Bizottság szeretné megtudni, hogy mit gondolnak az európai polgárok, az érdekelt szervezetek és a tagállamok az Unióban jelenleg érvényben lévő nyári időszámításról, és az esetleges eltörléséről, ezért nyilvános online konzultációt indított csütörtökön.

A netes kérdőívet augusztus 16-ig lehet kitölteni. Az Európai Parlament (EP) februárban kezdeményezte az óraátállítás szükségességének felülvizsgálatát. Az állásfoglalás szerint az állampolgári kezdeményezések azt mutatják, hogy sokakat zavar a márciusban és októberben esedékes óraátállítás.

Az állásfoglalás szerint számos tanulmány próbálkozott meggyőzni a szabályozás előnyeit illetőn, mindeddig sikertelenül, de a negatív hatásokat rendre ki lehet mutatni az emberi egészségre nézve. Az EP ezért kérte a Bizottságot, hogy vizsgálja ki az óraátállítás eltörlésének lehetőségét.

Az óraátállítás kérdésének napirendre tűzését az EP-ben Finnország kezdeményezte azt követően, hogy állampolgárok tízezrei kérték a finn kormányt, a jövőben tekintsen el az évi kétszeri óraátállítástól, és maradjon a nyári időszámítás.

Magyarországon tavaly a Jobbik dobta be, hogy el kéne dönteni az óraátállítást, és a javaslatot egy ideig a Fidesz is támogatta, de aztán kihátráltak a jobbikos javaslat mögül.Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) parlamenti államtitkára akkor azt mondta, hogy a kormány az ésszerűség és az alapvető gazdaságpolitikai érdekek miatt sem támogatja a javaslatot. A z átállítással ugyanis mintegy 100-120 ezer megawatt energiát lehet megtakarítani. Az átállítás megszüntetése jelentős hatást gyakorolna a közösségi közlekedésre, nehézségeket okozna a vasúti, a közúti és légi járatok menetrendjében.

Az óraátállítás előnyeiről és hátrányairól ebben a cikkben írtunk részletesebben.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?