Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Egyre jobban szorítja az idő a thai mentőcsapatokat

2018-07-04T050049Z 1304747719 RC1770DD7570 RTRMADP 3 THAILAND-AC
2018.07.05. 15:06 Módosítva: 2018-07-05 16:08:34

Szombattól jövő csütörtökig heves esőzés várható annak a thaiföldi barlangnak a környékén, ahol 12 gyerekfocista és edzőjük bent rekedt. Attól tartanak, hogy ha az elmúlt napok szivattyúzása után újra megemelkedik a vízszint, akkor a fiatalok akár hónapokra is bent rekedhetnek, amit próbálnak elkerülni.

Az viszont eldőlt, hogy csütörtökön semmiképpen nem próbálkoznak meg a csapat kimentésével, miután a fiatalok egészségi állapota ezt nem tenné lehetővé, mondták névtelen források aCNN-nek. Az orvosok állítólag azt állapították meg, hogy két fiú és az edzőjük is túlságosan kimerült, és alultáplált.

Ahogy arról beszámoltunk, a 11–16 éves fiatalok 25 éves edzőjükkel még június 23-án mentek be a barlangba, de aztán a heves esőzések miatt már nem tudtak kijönni onnan. Villámgyorsan megemelkedett ugyanis a vízszint a barlangban, elzárva azt a bejáratot, ahol a gyerekek bemásztak, és ami előtt megtalálták a holmijaikat. A mentésben több nemzet képviselői is részt vesznek, köztük ausztrál rendőrök, amerikai katonák, brit barlangászok és több mint ezer thaiföldi katona.

A nemzetközi mentőalakulatok hétfőn csodával határos módon épségben találták meg a csapatot négy kilométerre a barlang bejáratától, egy száraz sziklán kuporogva. Ez azonban nem jelenti a fiatalok megmenekülését, ezért azon dolgoznak, hogyan tudnák kihozni őket, mielőtt az újabb eső megérkezik. A Tham Luang barlang általában szeptemberig és októberig víz alatt van az esős évszak alatt.

Most a fenti képen látható harmadik nagy kamráig nagyjából be lehet jutni, ezért ott rendezték be a mentőcsapatok főhadiszállását, onnan indulnak a búvárok is a barlang belsejébe.

Az esőmentes napokban a mentőalakulatok nagy erőkkel dolgoztak a víz kiszivattyúzásán a barlangból, és oxigént is pumpálnak abba a kamrába, ahol a gyerekek tartózkodnak. Csütörtökig körülbelül 128 millió litert sikerült kiszivattyúzniuk, melynek köszönhetően több mint 40 centiméterrel csökkent a vízszint (körülbelül 1,5 centiméterrel óránként.)

Azonban nem lehet garantálni, hogy sikerül szombatig annyival csökkenteni a vízszintet, hogy a gyerekek nekiindulhassanak. A búvárok már elkezdtek búvárkodni tanítani a fiatalokat. Azonban szakértők folyamatosan figyelmeztetnek, hogy rettentő kockázatos lehet így kihozni őket: a fiatalok közül többen úszni sem tudnak, és fennáll a veszély, hogy pánikba esnének az átláthatatlan, zavaros vízben.

A szélesebb, és egészen keskeny, elárasztott járatokon át az út a barlang belsejéből a bejáratig még a tapasztalt búvároknak is közel öt órába telik.

Egy, a Reuters által megszólaltatott búvár, aki már járt bent korábban a barlangban, azt nyilatkozta, hogy a terep még a gyakorlott búvároknak is nehézséget okoz, hiszen

a járatok szokatlanul szűkek, és olyan zavaros a víz, hogy gyakorlatilag vakon kell úszni.

Szerinte ez óriási kihívás lesz a gyerekeknek. „Könnyen meg lehet tanulni búvárkodni, de ez nem egy normális búvárkodás” – mondta.

Még aggasztóbb, hogy több orvosi vizsgálat eredménye is kizárja, hogy a napokban kijussanak a barlangból a gyerekek, ugyanis a jelenlegi egészségügyi állapotuk miatt túl veszélyes lenne. A helyi kormányzó csütörtökön azt mondta, hogy a helyzetük ellenére a fiatalok jókedvűek, mosolyognak, és játszanak. A mentőalakulat tagjai egyfolytában a gyerekek mellett tartózkodnak, és megpróbálnak internetkapcsolatot kiépíteni, hogy a gyerekek végre beszélhessenek a hozzátartozóikkal.

barlang

„Amennyiben az eső miatt az előtt ki kell hoznunk őket, hogy készen állnának, akkor meg fogjuk tenni, de ez csak az utolsó lehetőségként szerepel" – mondta a kormányzó. Annak reményében, hogy létezik könnyebb kiút is, a thaiföldi katonák további bejáratok után kutatnak, ám egyelőre nem jártak sikerrel.

A mentőcsapatok azt is vizsgálják, hogy nem találnak-e valamilyen kürtőt, amin keresztül felülről juthatnának le a focicsapathoz.

Ezt azután kezdték meg, hogy a fiúk azt mondták a búvároknak, hogy hallottak kutyákat ugatni, madarakat csiripelni, amiből arra következtettek, hogy lehetnek a közelben ilyen járatok.

A Thaiföld északi részén található Tham Luang Nang Non barlang tíz kilométer hosszan kanyarog a föld alatt, és igazi turistaszenzáció. Azonban az esős évszakban veszélyessé válhat, amire tábla is felhívja a figyelmet a bejáratnál.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?