Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Verték és zsarolták a pilótát a francia rab szöktetői

2018.07.05. 21:52

Túszul ejtették, verték és családja bántalmazásával zsarolták fegyveresek azt a pilótát, aki azt a helikoptert vezette, amivel vasárnap megszöktették Rédoine Faïdot, az ismert francia bűnözőt. A Guardian csütörtöki cikkében a pilóta saját szavaival mondja el, hogyan rabolták el, majd kényszerítették arra, hogy részt vegyen az ismert francia bűnöző kiszabadításában. 

Egy átlagos apa-fia oktatásnak indult a nap

Stéphane Buy elmondásából egy teljesen átlagos történet rajzolódik ki. A pilótát megkereste két férfi, akik repülőleckéket vettek volna; az idősebb 50 év körüli férfi a 20 év körüli fiát fizette be az oktatásra, ami gyakran elő szokott fordulni. A két férfi már vagy harmadjára járt nála, amikor a szöktetésre sor került. 

A megbeszéltek szerint a felek ezúttal vasárnap reggel 9.30-ra beszéltek meg találkozót a Párizstól keletre fekvő Lognes repterén. Buy előkészített egy R44 Robinson típusú gépet négy hellyel, mire a két férfi azt mondta, hogy a hangárban parkoló Alouette II-es géppel szeretnének repülni, amiben öt ember elfér. Az oktató ebbe nem ment bele, mert a gép bérbe volt adva, és amúgy sem alkalmas arra, hogy kezdők repüljenek vele, ráadásul kevés üzemanyag volt benne. 

Ekkor fordult át a történet túszdrámába. A két férfi elkezdett agresszívan viselkedni. Követelték, hogy a pilóta szerezzen még üzemanyagot, majd fenyegetőzni kezdtek, hogy egy emberük a ház előtt áll, és az oktató a családja épségével játszik, ha nem teljesíti a követeléseiket.

Maszkos fegyveresek lepték el a gépet 

A pánikba esett Buy szerzett némi üzemanyagot, amivel valamennyire feltankolta a gépet, majd jelezte a irányítótoronynak, hogy délkelet felé felszállnak. Először egy réten álltak meg, azzal az indokkal, hogy könnyítsenek magukon a támadók. Ekkor jelentek meg a semmiből fegyveresek, akik fegyverük markolatával többször leütötték a rémült férfit, miközben felvázolták a tervet, hogy egy barátjukat akarják  kiszabadítani Reau börtönéből. 

Ezután egy újabb megálló következett, ahol hallotta, hogy embereket és zsákokat rakodnak a helikopterbe, de  erre csak a hangokból következtetett, mert végig a fejénél volt egy fegyver, és nem mert forgolódni.

A pilóta számára az igazi rémálom akkor kezdődött, amikor a helikopter nem akart beindulni. A feldühödött túszejtők egyre idegesebben ütlegelték a férfit, és kiabáltak vele, hogy szálljon fel, a gép azonban nem akart elindulni. Amikor a pilóta kiszállt, hogy megnézze a probléma forrását, látta meg a Kalasnyikovokkal állig felfegyverzett, rendőrségi karszalagot viselő maszkos férfiakat. 

A támadók közben kezdték elveszíteni a türelmüket, mivel a helikopter a sokadik próbálkozás után sem akart beindulni, és azt gyanították, hogy Buy direkt szórakozik velük. A pilótát megint kiütötték, majd miután eszméletét visszanyerte, újra próbálkozott, és hatodszorra sikerült beindítani a gépet. 

A fegyveresek végig arra kényszerítették, hogy alacsonyan repüljön, hogy elkerülje a radarokat, miközben a támadók a börtön vörös falait keresték. 

Centikkel a talaj fölött lebegve várták a rabot

Amikor meglett a börtön, egy meredek manőverrel egy másfél méter széles betonozott részen szálltak le az egyetlen részén a börtönnek, ahol nem feszítettek ki hálót a hasonló szöktetések megelőzésére. A fegyveresek közül ketten szaladtak be kiszabadítani Faidot, aki épp testvérével volt beszélőn. Egy társuk maradt a helikopternél, aki arra utasította a pilótát, hogy szálljon fel, és tartsa a helikoptert centikkel a talaj fölött, amit a támadás teljes tíz perce alatt tartania kellett. 

000 16X13N
Fotó: AFP

Miután mindenki a fedélzeten volt, beleértve az egyébként teljesen higgadt és csendes Fdot, a Charles de Gaulle reptér irányába, Roissy felé irányították a pilótát, ahol egy Total benzinkút mellett kellett leszállnia. Itt annyit vett ki a támadók egymás közötti kiabálásaiból, hogy fel akarják gyújtani a helikoptert. 

A félig kiégett roncsra a rendőrök találtak rá az életben hagyott pilótával, akit sokkos állapotban, könnyebb sérülésekkel szállították kórházba. 

Rédoine Faïd ismert francia bűnöző, aki már korábban is megszökött börtönbüntetésének letöltése közben. A férfi korábban kegyelemmel szabadult, mivel azt állította, hogy megbánta tettét, és új életet akar kezdeni. A két könyve miatt Írónak becézett Faïdnak nem egész egy évig sikerült tartania szavát, majd részt vett egy sikertelen pénzszállító rablásában, amelynek során egy 26 éves rendőrnő meghalt. 
Korábbi cikkünket a szöktetés egyéb hátterével és Rédoine Faïdról készült portrénkkal itt olvashatja

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?