Olivér
4 °C
8 °C

A kínai hírszerzés be akart szervezni egy német kormánypárti képviselőt

2018.07.06. 15:03

Megpróbálta beszervezni informátornak a német szövetségi parlament (Bundestag) egy képviselőjét a kínai hírszerzés, ám a 2016-ban folytatott műveletet a német elhárítás meghiúsította, írta pénteken a Süddeutsche Zeitungra hivatkozva az MTI. Az ügyről már decemberben kiszivárgott néhány információ.

A megkörnyékezett képviselőről egyelőre annyit lehet tudni, hogy a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) közös frakciójának tagja, és a külügyekkel foglalkozó tekintélyes szakpolitikusok között tartják számon. 

A távol-keleti nagyhatalom ügynöke, aki a LinkedIn nevű üzleti közösségi oldalon keresztül érte el a képviselőt, politikusokat és elemzőket összefogó, kiterjedt német kapcsolatrendszerrel rendelkező menedzsernek állította be magát, és felkérte a kiszemelt képviselőt, hogy készítsen számára külpolitikai elemzéseket. A Jason Wangként bemutatkozó ügynök legkevesebb 30 ezer eurót (10 millió forint) ajánlott a munkáért cserébe. 

A képviselő elfogadta az ajánlatot, és el is kezdték az együttműködést, üzeneteket váltottak, amelyek általános politikai kérdésekről szóltak. Amikor a német politikai rendszer működésének belső, érzékeny ügyei kerültek előtérbe, a szövetségi alkotmányvédelmi hivatal (BfV), a német hírszerzés szakemberei jelezték a képviselőnek, hogy minden bizonnyal a kínai hírszerző szolgálat egy emberével került kapcsolatba. A BfV még az első tiszteletdíj átutalása, illetve a Kínába történő utazás előtt lépett közbe.

Ez azonban nem egy elszigetelt eset. Egy másik esetben eredményesen dolgoztak a kínai hírszerzők. Behálózták egy – ugyancsak meg nem nevezett – képviselő stábjának egyik tagját. Az illető ki is utazott Kínába, ahol nyomás alá helyezték. Végül 10 ezer eurót kapott szolgálataiért, írta a Süddeutsche Zeitung.

A kínai kormány tagadta a vádakat.

A Süddeutsche Zeitung beszámolója alig néhány nappal a következő – sorrendben ötödik – német-kínai kormánykonzultáció előtt jelent meg. A két kormány számos tagja hétfőn Berlinben ülésezik Angela Merkel német kancellár és Li Ko-csiang kínai miniszterelnök vezetésével. A kínai küldöttség kétnapos látogatásán a többi között aláírnak egy sor kétoldalú megállapodást és megtartják a 9. német-kínai gazdasági és technológiai együttműködési fórumot.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?