Jenő
-3 °C
6 °C

Még bizonytalan, mikor indul a thaiföldi barlangi mentőakció

2018.07.06. 19:08
Röviden összefoglaltuk, mit tudunk magyar idő szerint pénteken este a thaiföldi Tham Luang barlangrendszerben rekedt gyerekfocicsapat mentéséről. A Guardian élőben közvetíti az eseményeket.
 • A thai belügyminiszter és a helyi kormányzó magyar idő szerint péntek délutánra meghirdetett sajtótájékoztatója több órája csúszással kezdődött el.
 • Narongsak Osottanakorn, Chiang Rai kormányzója úgy fogalmazott: „a legjobb tervet szeretnénk megvalósítani, és a minimálisra akarjuk csökkenteni a kockázatokat.” 
 • Az előrejelzések esőt jósolnak, és ez csökkenti a barlangban rekedt gyerekek túlélési esélyeit. A kormányzó szerint „a fiúkat időközben búvárkodni tanítják, de még nem tudnak merülni”. Ha elered az eső, megpróbálják kihozni őket. Néhány perccel később ezt úgy pontosította, hogy ilyen időben nem lehet merülni, vagyis a mentőakciót szombatra halasztották.
 • Korábban kiderült, hogy csak egyetlen járható út van hozzájuk, feladták azt az elképzelést, hogy járatot fúrjanak egy másik irányból.
 • Egy 38 éves brit búvár életét vesztette, amikor oxigént vitt a gyerekeknek.
 • Elon Musk amerikai vállalkozó is felajánlotta a segítségét, az űrkutatással foglalkozó SpaceX és az alagútfúrással foglalkozó Boring Company mérnökei szombaton érkeznek a helyszínre.
 • Miután a gyerekek a labdarúgó-világbajnokság eredményeiről érdeklődtek, a FIFA elnöke megígérte: ott lehetnek a moszkvai döntőn, ha addig kiszabadulnak.
  A barlangrendszer sematikus ábráihoz a BBC és a Guardian adatait vettük alapul.
  A barlangrendszer sematikus ábráihoz a BBC és a Guardian adatait vettük alapul.
  Fotó: szarvas / Index

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?