Szilvia
5 °C
16 °C

Magyar orvos kezeli a szovjet idegméreg újabb két áldozatát Angliában

2018.07.07. 11:57

Ahogy arról beszámoltunk, egy brit házaspár ugyanolyan idegméreg miatt került kórházba az angliai  Salisburyben, amilyen miatt négy hónapja Szergej Szkripal egykori orosz-brit kettős hírszerzőügynök és lánya, Julija Szkripal. A 45 éves Charlie Rowley és a 44 éves Dawn Sturgess egy hete lett rosszul és került kritikus állapotba Wiltshire-ben, 16 km-re Salisburytől, ahol korábban Szkripálékat támadta meg a méreg.

Az angliai Salisbury városi kórházának sürgősségi osztályán egy magyar orvos is dolgozik: Dr. Závori László 2014 óta orvos ott, tagja volt a Szergej Szkripalt és lányát kezelő orvoscsapatnak is, ahogy most a brit házaspár kezelésében is részt vesz. A Hvg.hu készített vele interjút.

A kérdésre, hogy nem veszélyes-e ott élni, Závori azt mondja, épp a közelmúlt eseményei miatt Anglia egyik legbiztonságosabb városa jelenleg Salisbury. A most mérgezés miatt kezelt házaspár állapotáról annyit közölt, hogy továbbra is kritikus állapotban vannak, intenzív osztályon kezelik őket. 

Az idegméreg miatt kórházba került Szripált és lányát már kiengedték a kórházból: Julija Szkripalt áprilisban, apját májusban.

A kérdésre, hogy rögtön felismerték-e, hogy ugyanazzal az idegméreggel van dolguk, Závori azt mondta: "ez alkalommal nem egyszerre érkeztek a betegek. Az első esetet követően még nem gyanakodtunk, amikor viszont néhány órával később ugyanarra a lakcímre riasztották a mentőket, a kollégák már a megfelelő védőfelszerelésben érkeztek a helyszínre, és a kórházban is egyből célirányosan vizsgálódtunk."

Azt mondja, ami nehézség, a ritkasága ennek a Novicsok-mérgezésnek, ők is először szerves foszfáttal szennyezett gyógyszerre vagy drogra gondoltak, viszont a kezelés nem tér el nagyon, így miután megvolt a végleges diagnózis, nem kellett sokat változtatniuk a terápián. 

A magyar orvos azt mondja, arról több elmélet is kering a médiában, hogy a legújabb áldozatok hogyan kerültek kapcsolatba az idegméreggel, de hivatalos tájékoztatást a rendőrség még nem adott. Hozzáteszi, a városban nincs emiatt pánikhangulat, a focivébé sokkal inkább tartja lázban az embereket.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?