Veszélyben a leszerelés, Amerika Phenjan szerint nem ad semmit, csak követel

2018-07-07T104253Z 2074367963 RC17D9400050 RTRMADP 3 NORTHKOREA-
2018.07.07. 17:44
Észak-Korea szerint a Mike Pompeo amerikai külügyminiszter vezette delegáció phenjani tárgyalásai „sajnálatos” kimenetelűek voltak, Washington egyoldalúan próbálta rákényszeríteni Észak-Koreát arra, hogy feladja atomprogramját. Phenjan azzal fenyegetőzik, hogy emiatt „meginoghat az atomfegyver-mentesítést illetően eddig szilárdan vallott” eltökéltségük.

Pompeo alig néhány órával korábban éppenséggel termékenynek nevezte kétnapos phenjani tárgyalásait, szerinte azok a jóhiszeműség jegyében zajlottak. Az amerikai külügyminiszter szerint több kérdésben is sikerült nagy haladást elérni, bár egyes területeken még van teendő. Hozzátette: az amerikai és az észak-koreai védelmi minisztérium tárgyalóküldöttsége július 12-én találkozik a két Korea határán fekvő Panmindzsonban, ahol az 1950 és 1953 között vívott koreai háborúban elesett amerikai katonák földi maradványainak hazaszállításáról tárgyalnak majd, valamint az észak-koreai rakétahajtóművek kísérleti telepének felszámolásáról.

Észak-Korea ezzel szemben kifejezetten borúlátóan összegezte az amerikai delegáció látogatását. A külügyminisztérium egyik szóvivője közleményében azzal vádolta meg az Egyesült Államokat, hogy elárulta a Trump és Kim Dzsong Un között júniusban létrejött csúcstalálkozó szellemiségét azzal, hogy „egyoldalú és rablásszerű” követeléseket fogalmazott meg, hogy Phenjan számolja fel nukleáris programját teljes egészében, ellenőrizhető és visszafordíthatatlan módon.

A phenjani közlemény szerint nagyon aggasztó kimenetelűek voltak a Pompeo által folytatott megbeszélések, mert azok egy olyan „veszélyes szakaszhoz vezettek, amely miatt meginoghat az atomfegyver-mentesítést illetően eddig szilárdan vallott eltökéltségünk”.

Az elvárásaink és a reményeink (az amerikai féllel szemben) olyan naivak voltak, hogy az már szinte bolondság

– tette hozzá az észak-koreai szóvivő.

(Borítókép: Mike Pompeo - fotó: Pool / Reuters)  • Bérelnék
  • Bankszámla