Erzsébet
1 °C
4 °C

A barlangi búvármentés egy profinak is veszélyes, hát még a gyerekeknek

2018-07-04T125057Z 1678912702 RC12156ECC20 RTRMADP 3 THAILAND-AC
2018.07.08. 12:22

Vasárnap délelőtt a Bangkok Post egy helyi forrására hivatkozva azt írta, hogy négy csoportra osztották a 13 embert – egy gyerekfocicsapatot és edzőjét –, akik június 23. óta egy észak-thaiföldi barlang foglyai. A barlang kijáratát az esőzések miatt megemelkedett vízszint zárta el, és természetesen a mentésben is ez okozza a legnagyobb problémát.

Az első csapatban négy gyerek van, a másodikban és a harmadikban három-három, a negyedikben pedig két gyerek és a sokak által hősnek tartott edző. Az nem világos, hogy az egyes csapatok tagjai rögtön egymás után indulnak meg vagy nagyobb időközökkel.

A focicsapat mindegy 4 kilométerre van a kijárattól, és legalább egy 2 kilométeres szakaszon víz alatt lehet csak kijutni. A mentők nagyjából 6 óra alatt jutnak be, a kifelé vezető út 5 óra (a különbség abból adódik, hogy befelé sodrással szemben kell menni, kifelé sodrás irányában).

Sötét, sodrás, pánik, időre

A BBC-nek egy korábbi barlangi mentő, Geoff Crossley nyilatkozott, aki részt vett már hasonló mentőakcióban. Úgy fogalmazott, hogy a barlangi búvárkodásban kétféle sebesség létezik: a csigalassú és a teljes stop. "Extrém módon nehéz feladat kihozni őket" – mondta. "A látótávolság a legnagyobb gond a barlangi merüléseknél. A mozgástól felkavarodik az iszap, a kis kavicsok, áradás esetén pedig még mindenféle, ami a vízben van." A víz zavarossága látszik is az egyik közzétett videón, amin megindulnak a búvárok:

A thaiföldi mentőbúvárok tehát szinte nulla látótávolsággal küzdenek, miközben folyamatosan ügyelniük kell a szűk járatokban a sziklaképződményekre, amikbe beakadhat a felszerelés (például a légzőautomatát a palackkal összekötő cső). A lassú haladás persze időt igényel, és minél több az idő, annál több levegő fogy a véges kapacitású palackból.  (A tévesen sokszor oxigénpalacknak nevezett búvárpalackokban általában sűrített levegő van, illetve különleges helyzetekben speciális gázkeverék, a mentőbúvárok ez utóbbival merülnek.)

A mentőakcióban további nehézségeket okozhat a thai gyerekek tapasztalatlansága. Egy sima könnyűbúvárképzés többnapos procedúra, az elméleti vizsga után több uszodai és sekélyvízi merüléssel, szimulált veszélyhelyzetekkel – most nyilván csak egy gyorstalpalóra volt idő, ráadásul a gyerekek egy része nem is tud úszni. Bizonyára minden gyerek izgulni fog kifelé menet, de remélhetőleg nem túlságosan, a pánikreakció ugyanis az egyik legrosszabb dolog, ami a víz alatt történhet. Crossley szerint kulcsfontosságú lesz a mentésben, hogy a lehetőségekhez képest nyugodt maradjon mindenki (már csak azért is, mert pánikhelyzetben az ember gyorsabban fogyasztja a levegőt).

Kihívás az is, hogy a járat több helyen is olyan szűk, hogy a búvárpalackot le kell venni, különben nem lehet átférni biztonságosan. A mentőbúvárok a korábbi merüléseik során átvezettek egy kötelet a víz alá került járatban, ennek mentén viszik ki a focicsapat tagjait. Egy gyereket két búvár fog közre, az első viszi a gyerek levegőkészletét tartalmazó palackot. Mindkét búvár figyeli a mentett gyerek reakcióját, akinek a búvárok és a vezetőkötél követése mellett leginkább arra kell ügyelnie, hogy helyén maradjon a maszkja és az első búvár által vitt palackhoz csatlakozó légzőkészülék.

A mentés halálos áldozata

A mentőbúvárok moráljának valószínűleg nem tesz jót, hogy két napja meghalt egy társuk, miközben a mentőakciót készítette elő (erről vélhetőleg nem szóltak a gyerekeknek). A 38 éves Saman Gunan oxigénpalackokat vitt le a barlang azon részébe, ahol a gyerekek vannak (ebben az esetben tényleg oxigénpalackról van szó, ami nem merüléshez kellett, hanem a barlangkamra levegőjéből fogyó oxigént pótolták vele). Visszafelé azonban elfogyott a férfi levegője, eszméletét vesztette és megfulladt. Egy társa hozta ki, de már nem tudták megmenteni az életét.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?