Ödön
1 °C
11 °C

Az edző, aki barlangba vitte a gyerekeket: hős vagy vádlott?

Képernyőfotó 2018-07-08 - 10.31.09.png
2018.07.08. 10:19

Amerikában valószínűleg per, sőt vádemelés várna rá. Itt szinte isteni hősként tekintenek rá, aki a gyerekekkel van a nehézségekben.

írja a Washington Post helyszíni tudósítója Twitteren Ekapol Chanthawongról. A médiában sokszor csak Ek edzőként emlegetett férfi  június 23-án, Thaiföld északi részén egy föld alatti barlangban rekedt a rá bízott 12 fiúval. A gyerekeket – egy ifi focicsapat tagjait– Ek vezette be a barlangba, figyelmen kívül hagyva a monszunra figyelmeztető táblákat. A kirándulásból rabság lett, miután az esőzések okozta víz elzárta a kijáratot.

Az edző felelőtlensége nehezen vitatható, Thaiföldön mégis sokan a sors küldöttjeként tekintenek rá, akinek az a feladata, hogy a gyerekekkel legyen és óvja őket a nehéz időkben. A helyi közösségi médiában az elmúlt napok egyik legnépszerűbb virális tartalma volt egy rajz, amin Ek edző 12 kismalacot dédelget. (Utalás a focicsapat nevére, a Moo Pa-ra, ami annyit tesz: Vaddisznók.)

"Ha nem lenne velük, mi történne a gyerekekkel?" – kérdezte az egyik fiú anyja, amikor egy helyi tévé meginterjúvolta. "Ha kijön, meg kell gyógyítanunk a szívét. Drága Ek, soha nem hibáztatnálak téged."

Árvából szerzetes, majd edző

Nem véletlen, hogy Ek edző szerzetesekre emlékeztető pózban ül a rajzon. A most 25 éves férfi egy buddhista kolostorhoz csatlakozott, miután tízévesen egy járványban elveszítette a szüleit és hétéves testvérét. 22 évesen hagyta ott a szerzetesi létet, hogy a nagymamáját ápolhassa. A kolostorba viszont azóta is visszajár: az elmúlt években a Moo Pa edzése mellett templomszolga volt.

A médiának nyilatkozó ismerősei szerint a gyerekek kedvelik Ek edzőt. "Nem iszik, nem dohányzik. Vigyáz magára, és ezt a viselkedést tanítja a gyerekeknek is" – fogalmazott egyik régi barátja. Chanthawong segített a csapat vezetőedzőjének, Nopparat Khanthavongnak kidolgozni egy edzéstervet, ami a gyerekeket tanulásra is sarkallta. A jó tanulmányi eredményt focifelszereléssel jutalmazták, és szponzorokat kerestek, hogy minél jobban motiválhassák a gyerekeket a fejlődésre. A Mianmarhoz közeli thai határrégióban sok szegény él, a fiataloknak nehéz kitörniük. Khanthavong elégedett volt a helyettesével, ezért is bízta rá a fiúkat a túrán (eredetileg a vezetőedző ment volna velük, csak közbejött neki egy tárgyalás).

Az edző (jobbról a 2.) és csapatának tagjai
Az edző (jobbról a 2.) és csapatának tagjai
Fotó: Facebook

Amikor hétfőn rátaláltak a barlangban rekedt csapatra, Ek edző volt a legrosszabb állapotban. Addig 9 nap telt el azóta, hogy bementek a barlangba, és ezalatt Chanthawong alig evett és ivott, hogy a csapat szűkös készletéből minél több jusson a gyerekeknek. Ezen túl meditációs gyakorlatokra tanította a gyerekeket, hogy minél kevesebb energiát emésszenek fel. Amikor mindez kiderült, Ek edző sokak szemében hőssé vált.

Ennek ellenére ha sikerül kimenteni őt, valószínűleg felelnie kell a helyi hatóságoknak. És önmagával is el kell számolnia; barátai szerint Chanthawong magát fogja hibáztatni, és erre utal az a kézzel írt levél is, amiben Ek edző üzent a külvilágnak. "Ígérem, hogy a lehető legjobban vigyázok a gyerekekre. Köszönök minden támogatást, és szeretnék bocsánatot kérni a történtekért" – írta.

(NDTV | New Zealand Herald)

Nyitókép: Ekapol Chanthawong a barlangban (Royal Thai Navy/You Tube)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?