Megkezdődött a barlangban rekedt thai gyerekek kimentése, 2 gyerek már kint

2018-07-06T133557Z 1310598786 RC11D59E0700 RTRMADP 3 THAILAND-AC
2018.07.08. 07:07 Módosítva: 2018.07.08. 12:24

Vasárnap megkezdték a mentőcsapatok a Tham Luang barlangrendszerben rekedt ifjúsági focicsapat 12 tagjának és edzőjüknek kimentését. „Ma van a nagy nap" – mondta a mentést vezető Narongszak Oszottanakorn helyi kormányzó. Szerinte a fiúk készen állnak fizikálisan és mentálisan is, nagyon eltökéltek.

A területet lezárták, csak a mentőalakulatok vannak a helyszínen.  A mentés – amelyben 13 külföldi és öt thaiföldi búvár vesz részt – három-négy napot is igénybe vehet. A Bangkok Postnak egy névtelen forrás azt mondta, hogy négy csoportra osztva hozzák majd ki a gyerekeket és edzőjüket. Az elsőben négyen lesznek, a másik háromban pedig hárman. Az edző az utolsó csoportban van. Az nem világos, hogy ez azt jelenti-e, hogy ezeknek a csoportoknak a tagjai nagyjából egyszerre is indulnak-e.

Helyi idő szerint reggel tízkor kezdték meg a mentést, és akkor még azt mondták, hogy az első fiúk helyi idő szerint este kilenc körül (magyar idő szerint délután négykor) juthatnak csak ki. Ehhez képest bő két órával korábban (magyar idő szerint délután 2 előtt) a Reuters tudósítóját a mentőcsapat egészségügyi vezetője arról tájékoztatta, hogy

az első két fiút sikerült kimenekíteni a barlangból.

A barlang mellett felállított tábori kórházban vizsgálják meg őket, aztán a nagyjából 60 kilométerre levő régiós kórházba szállítják őket. A mentőakció további fejleményeit ebben a cikkben találja>>>.

A mentőterv minden részlete egyelőre nem világos, de a thai kormány azt bejelentette, hogy mindegyik gyerek két búvárral jön ki. A vizes részeken az egyik előtte, a másik mögötte úszik annak a vezetőszálnak a mentén, amit az elmúlt napokban telepítettek a barlangban az útvonalon. Ahol nagyon szűk részek lesznek, ott a palackokat leveszik a hátukról, és maguk előtt tolják. A mentés nehézségeiről itt írtunk részletesen>>>

A búvárkodás többeknek valószínűleg nem lesz könnyű, hiszen nem használtak ilyen felszerelést előtte soha. A legveszélyesebb részek  a BBC szerint  a kifelé tartó út elején vannak. Feltehetően lesznek részek, ahol viszonylag szárazon jöhetnek, máshol kúszniuk, vagy mászniuk kell. Az út legvégén már kisétálhatnak a kijárathoz.

A 11–16 éves fiatalok, 12 gyerekfocista a 25 éves edzőjükkel még június 23-án mentek be egy barlangba, de a heves esőzések miatt már  nem tudtak kijönni . A barlangban villámgyorsan megemelkedett a vízszint, elzárva a bejáratot. A csapat pedig egyre jobban szorult a barlang belsejébe, nagyjából  4 kilométerre a bejárattól  találták meg őket.

Brit búvárok hétfő este, hat napja találták meg őket. Azóta vittek be nekik ételt, oxigént, és orvosok is megvizsgálták a csapat tagjait. Ezzel párhuzamosan folyamatosan szivattyúzták ki a vizet a barlangból, amivel sikerült elérni, hogy a mentőakció kezdetére összeadva nagyjából 2 kilométeres részen maradhattak még víz alatti szakaszok.

A hét közben nem esett az eső, de az esős évszakkal visszatérő heves esőzés miatt a mentőcsapatokat egyre jobban szorította az idő. Megvizsgálták, hogy nem tudnának-e lefúrni a barlangba, átnézték a hegyoldalt már létező kürtőket keresve, de végül elvetették ezt a lehetőséget. Azt is elvetették, hogy a csapat tagjai bent próbálják átvészelni a hónapokig tartó esős évszakot.

A kormányzó szerint a mentés kezdetekor volt a legalacsonyabb a vízszint a barlangban, és meg kell ragadniuk ezt a lehetőséget. A csapat tagjai és a gyerekek családjai is beleegyezésüket adták a mentőakció megkezdéséhez.

A kijutás viszont még a gyakorlott búvároknak is megterhelő, nem beszélve arról, hogy a zavaros vízben nehéz a tájékozódás, egyes helyeken szinte semmit sem látni a víz alatt. Pénteken egy, a levegős palackokat a tervezett menekülési útvonalon elhelyező búvár meghalt. További problémát okoz, hogy a különböző akadályokkal, sziklákkal, törmelékkel terhes úton a felszín alatti áramlatok is nehezítik az előrejutást.

Vasárnap reggel a Guardian tudósítója arról számolt be, hogy a hatóságok lezárták a Chiang Rai Prachanukroh kórházhoz vezető utat. A tervek szerint ide viszik majd a kimentett gyerekeket és edzőjüket. A kórház 57 kilométerre van a barlangtól.

Prayuth Chan-ocha thaiföldi miniszterelnök helyi idő szerint hétfőn délután repül majd a helyszínre, írja a Bangkok Post.

Nyitókép: a thai haditengerészet búvárai készülnek a mentőakcióra (Athit Perawongmetha/Reuters)  • Hírek
  • Bankszámla