Aliz
6 °C
14 °C

Miért nem tud úszni a barlangban rekedt több thai gyerek?

2018-07-04T015230Z 1187886035 RC1408B57060 RTRMADP 3 THAILAND-AC
2018.07.08. 17:54

Jól haladt a mentőakció vasárnap, magyar idő szerint délután négyre hivatalosan négy fiatalt sikerült kimenteni a barlangban rekedt 12 tagú thai gyerekfocicsapatból. Nyolc gyerek és az edzőjük még bent van, az ő mentésüket hétfőn, magyar idő szerint hajnalban folytatják. Jelenleg 50 külföldi és 40 thai búvár dolgozik a mentésen, ugyanakkor a bent rekedtekkel közvetlenül érintkező, szuperképzett profik száma csak tizennyolc.

A barlang kijáratát az esőzések miatt megemelkedett vízszint zárta el, és a mentésben is a víz alá került részek okozzák a legnagyobb problémát.  A focicsapat 4 kilométerre van a kijárattól, és legalább egy 2 kilométeres szakaszon víz alatt lehet csak kijutni. A mentőakcióban nehézségeket okozhat a thai gyerekek tapasztalatlansága. Egy sima könnyűbúvárképzés többnapos procedúra, az elméleti vizsga után több uszodai és sekélyvízi merüléssel, szimulált veszélyhelyzetekkel – most nyilván csak egy gyorstalpalóra volt idő,

ráadásul a gyerekek egy része nem is tudott úszni.

A mentőbúvárok a korábbi merüléseik során átvezettek egy kötelet a víz alá került járatban, ennek mentén viszik ki a focicsapat tagjait. A vasárnapi mentés jól haladt, a gyakorlatoknál is gyorsabban tudták kihozni a gyerekeket. Egy gyereket két búvár fog közre, az első viszi a gyerek levegőkészletét tartalmazó palackot. Mindkét búvár figyeli a mentett gyerek reakcióját, akinek a búvárok és a vezetőkötél követése mellett leginkább arra kell ügyelnie, hogy helyén maradjon a maszkja és az első búvár által vitt palackhoz csatlakozó légzőkészülék.

De miért nem tudnak úszni a barlangban rekedt gyerekek?

A New York Times szerint Délkelet-Ázsiában egyáltalán nem számít furcsaságnak, ha a fiatalok soha nem tanulnak meg úszni. A fejlődő országokban többnyire bőven 20 százalék alatt van az úszni tudók aránya, és gyakran  még a tengerészek és halászok sem tanulják azt meg, hiába mennek ki naponta a nyílt vízre.

Ennek egyik oka Michael Linnan, az Alliance for Safe Children nonprofit szervezet igazgatója szerint az, hogy a helyi anyák pont attól félnek, hogy nagyobb eséllyel fullad meg a gyerek, ha vízbe engedik és megpróbálják őket megtanítani úszni.

Így viszont a gyerekkori fulladásos halálozások 95 százaléka Ázsiában történik. Egy 2014-es jelentés szerint Thaiföldön a vízbefúlás volt a gyerekhalálozási lista első helyén, sokszor a gyerekekre csak nagyobb testvéreik vigyáznak, ami újabb kockázati tényezőt jelent.

Naponta átlagosan négy gyerek hal meg fulladásos balesetben Thaiföldön.

A thaiföldi vezetés az utóbbi évtizedben lépéseket is tett azért, hogy megelőzze az extrém gyerekhalálozást, bölcsödei és óvodai programokat indított. Linnan úgy vélte, hogy a barlangi mentés után is nagy hangsúly helyeződhet arra, hogy még többet tegyenek a fulladásos halálozások ellen, vagyis megtanítsák úszni a gyerekeket.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?