Erzsébet
1 °C
4 °C

Visszaszólt Észak-Korea vádjaira az amerikai külügyminiszter

2018.07.08. 22:54

Vasárnap Tokióban találkozott az Egyesült Államok, Japán és Dél-Korea külügyminisztere. A téma elsősorban Észak-Korea volt, a miniszterek pedig abban állapodtak meg, hogy szorosabbra fűzik kapcsolataikat, és mindaddig nyomást gyakorolnak Észak-Koreára, míg meg nem valósul a nukleáris leszerelés.

Sokáig úgy tűnt, hogy a Trump és Kim Dzsong Un között júniusban létrejött csúcstalálkozó pozitív irányba terelheti Észak-Korea kapcsolatát a világ többi országával, ám az utóbbi napok hírei nem erről árulkodnak. 

Észak-Korea értékelése szerint az amerikai delegáció phenjani tárgyalásai "sajnálatos" kimenetelűek voltak, és a találkozókon Washington "banditajellegű" követelésekkel próbálta rákényszeríteni Észak-Koreát arra, hogy feladja atomprogramját, ami miatt "meginoghat az atomfegyver-mentesítést illetően eddig szilárdan vallott" eltökéltségük.

"Ha banditajellegű követelésekről beszélünk, akkor a világ egy bandita, mert az ENSZ Biztonsági Tanácsa egyhangúlag döntött arról, hogy mit kell elérni"

- reagált a vádakra az amerikai külügyminiszter.

Mike Pompeo vasárnap Vietnamot is felkereste és felszólította az észak-koreai vezetést, hogy kövesse a délkelet-ázsiai ország példáját az Egyesült Államokkal való megbékélés útján.

Vietnam tapasztalata az Egyesült Államokkal való viszony normalizálására 1995-ben jó bizonyítékként kell szolgáljon Észak-Koreának arra, hogy lehetséges az Egyesült Államokkal való együttműködés és prosperitás több évtizednyi konfliktus és bizalmatlanság után - mondta el Mike Pompeo, amerikai külügyminiszter. (MTI)

    

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?