Olivér
5 °C
8 °C

Az eddigi egészségügyi miniszter lesz Boris Johnson utódja

2018.07.09. 22:28

Jeremy Hunt eddigi egészségügyi minisztert nevezte ki Theresa May brit miniszterelnök a külügyi tárca élére. A hírt hétfőn késő este közölte a Downing Street.

Az eddigi külügyminiszter, Boris Johnson hétfő délután jelentette be lemondását, a Brexit-folyamat irányával kapcsolatos súlyos fenntartásaival indokolva döntését. A kormányzó torykon belül vita van Theresa May brexitstratégiájáról, a kilépés legkeményebb hívei nem értenek egyet egy „puha brexittel”, közéjük tartozott a Brexit-kampány egyik arca, Boris Johnson is, ahogy a hétfőn szintén lemondó Brexit-miniszter David Davis is. Elképzelhető, hogy további lemondások is lesznek még a következő napokban a brit kormányban, de akár May pozíciója is megrendülhet, nem kizárt egy bizalmi szavazás a konzervatívok között.

Johnson a kormányfőhöz intézett, hétfő este nyilvánosságra hozott levelében azt írta, hogy az Egyesült Királyságot a brit kormány jelenlegi Brexit-politikája a gyarmattá válás felé sodorja. Szerinte a kormány kulcsfontosságú döntéseket halogat, jelenlegi Brexit-irányvonala olyan, mintha egy hadsereg előőrse fehér zászlót lobogtatva indulna a csatába. Úgy látja, az Egyesült Királyság "a fél-Brexit felé" tart, amelyben a brit gazdaság jelentős részei továbbra is az uniós rendszerhez lesznek hozzáláncolva, de úgy, hogy e rendszer felett Londonnak nem lesz ellenőrzése. Theresa May válaszlevelében csodálkozásáról írt.

Huntot az esélyesek között emlegették 2016-ban, Cameron lemondása után is, de ő végül nem indult, a miniszterelnök pedig Theresa May lett.

A brit kormány csütörtökön küldené el Brüsszelbe az elképzeléseit, miután megakadtak a kilépési tárgyalások, ez már Hunt részvételével történik. A távozás-kinevezés miatt további körforgások is vannak a brit kormányban, Hunt utódja az egészségügyi tárca élén az eddigi kulturális miniszter Matt Hancock lesz, akit pedig az eddigi főügyész Jeremy Wright vált.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?