Emőke
6 °C
20 °C

Már 24 halálos áldozata van a török vonatbalesetnek

2018.07.09. 09:04

Többszörösére nőtt az északnyugat-törökországi Corlu körzetben vasárnap történt vasúti szerencsétlenség áldozatainak a száma - írja az MTI. A balesetben 24 ember meghalt, 318 pedig megsérült - nyilatkozta Recep Akdag miniszterelnök-helyettes.

A sérültek közül 124-et továbbra is megfigyelés alatt tartanak, de 194 embert már hazaengedtek a kórházból. Akdag egyúttal bejelentette, hogy a mentési munka hétfő reggelre véget ért.

A szerelvény a görög határ közelében található Edirne tartomány Uzunköprü körzetéből tartott Isztambulba, amikor Tekirdag (Rodostó) tartomány Corlu körzetében kisiklott.

Akdag megerősítette azt a korábbi értesülést, hogy a szerencsétlenséget a rendkívüli esőzés okozta, amely egy szakaszon alámosta a vasúti pályát. Az Ihlas török hírügynökség felvételein vasárnap látható volt, hogy a sínek az alátámasztás hiányában meghajoltak.

Ahmet Arslan közlekedési miniszter közölte: a pályát évente egyszer kell felülvizsgálni, ami az adott szakaszon legutóbb áprilisban meg is történt. Közölte, hogy vasárnap a délutáni órákban fél óra alatt 32 milliméternyi eső zúdult a szóban forgó területre. A mozdonyvezető távolról nem láthatta a sínpálya alatt képződött űrt.

A vonaton 362 utas és hat főnyi személyzet tartózkodott. A baleset során a mozdony a pályán maradt, de a szerelvény mind a hat kocsija kisiklott, öt fel is borult.

A szerencsétlenség helyszíne a legközelebbi közúttól három kilométerre található, így megközelítése nagyon nehéz volt. Ráadásul a talaj is 20-30 centiméter mélyen átázott, ezért a hatóságok a mentést először helikopterekkel és lánctalpas járművekkel kezdték meg. A helyi gazdálkodók traktoraikkal segítették a munkát. Később munkagépek és mentőautók is nagy számban eljutottak a helyszínre.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!