Jónás, Renátó
5 °C
18 °C

Tovább esett a líra a török kormány bejelentése után

2018.07.09. 23:55
Az újraválasztott és hétfőn beiktatott török elnök, Recep Tayyip Erdogan este közzétette az általa kijelölt miniszterek a névsorát. Bár a kulcstárcák élén nem történt változás, a kabinet jelentősen átalakult. A bejelentést követően a török líra 3,5 százalékot vesztett értékéből a dollárral és az euróval szemben.

A hétfőn életbe lépett végrehajtó elnöki rendszer alapján a kormányzatot is irányító Erdogan bejelentette, hogy egy alelnököt választ maga mellé Fuat Aktay személyében. Az új rendszerben Erdogan a minisztériumok számát 26-ról16-ra csökkentette. A belügyminisztériumot továbbra is Süleyman Soylu, míg a külügyi tárcát Mevlüt Cavusoglu vezeti.

Erdogan veje, Berat Albayrak, a legfontosabb gazdasági tárcát kapta meg. Kimaradt a kormányból Mehmet Simsek, aki Törökország gazdaságának irányításában eddig a húzónevek közé tartozott, és a külföldi befektetők bizalmát élvezte. Az új kormány másik meglepetése, hogy Hulusi Akar, aki 2015 óta a haderő vezérkari főnöke volt, hétfőtől a védelmi tárcát vezeti majd.

Az elnöki rendszert bevezető alkotmánymódosításról tavaly áprilisban 51 százalékos többséggel népszavazáson döntöttek a törökök. A változtatás életbe lépését a soron következő államfő- és parlamenti választáshoz kötötték, amelyet idén június 24-én tartottak meg, és amelyet Erdogan 53 százalékkal megnyert. Erdogan hétfő délután a parlamentben tette le az államfői esküt, és ezzel Törökországban hivatalosan is végrehajtó elnöki rendszer lépett életbe.

Az alkotmánymódosítás kiszélesíti a mindenkori államfő jogköreit, ő jelölheti ki és függesztheti fel hivatalukból a minisztereket, illetve egy vagy több alelnököt állíthat maga mellé. A változtatás következtében egyúttal megszűnt a Török Köztársaság 1923-as megalakulásával létrejött miniszterelnöki intézmény, és az elnökre szállt át az eddigi teljes kormányfői jogkör.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?