Aliz
6 °C
14 °C

Németországban betiltották a török nacionalista rockerek motorosbandáját

2018.07.10. 10:34 Módosítva: 2018-07-10 10:45:12

Németországban betiltották az Osmanen Germania nevű török nacionalista egyesületet. Horst Seehofer német szövetségi belügyminiszter azzal indokolta a döntést, hogy a szervezet súlyos fenyegetést jelent a személyes szabadságjogokra és a lakosságra általában.

A 2015-ben alapított, külsőségeiben motoros rockerbandaként megjelenő egyesületnek 16 helyi szervezete és kb. 2500 tagja van Németországban. Az egyesület támogatást kapott a Recep Tayyip Erdogan török elnök által vezetett török kormánypárt, az Igazság és Fejlődés Pártjától (AKP).

A német hatóságok szerint az Osmanen Germania tagjai több támadásért is felelősek, amelyeket az Erdogant bíráló baloldali törökök, kurdok és a törökországi puccs kitervelőjének kikiáltott Fetullah Gülen hitszónok hívei ellen követtek el Németországban.

Az Osmanen Germania számos tagja ugyanakkor a szervezett bűnözéssel is kapcsolatba került. Stuttgartban március óta zajlik egy per a banda 8 feltételezett tagja ellen. Közülük hárman az egyesület legfelső vezetői köréhez tartoznak. Az ügyészség emberölési kísérlettel, zsarolással, kábítószer-kereskedelemmel, prostitúcióra kényszerítéssel, kitartottsággal és személyi szabadság megsértésével vádolja őket.

Az egyesület betiltása után házkutatásokat tartottak Rajna-vidék-Pfalz, Baden-Württemberg és Hessen tartományokban, valamint Bajorországban.

A szervezet Németországon kívül is hálózatot épített. Saját közlésük szerint "világszerte" 3500 tagjuk van. Működnek szervezeteik Törökországban, Ausztriában, Svájcban és Svédországban is.   

Horst Seehofer belügyminiszter azt mondta: szigorúan fellépnek a szervezett bűnözés minden formája, így a bűncselekményeket elkövető motoros bandák ellen is. "Aki elutasítja a jogállamiságot, az ne számítson tőlünk semmilyen megértésre".  

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?