Ödön
2 °C
11 °C

Lezuhant egy utasszállító Dél-Afrikában

2018-07-10T191607Z 1469077188 RC1B48F25CF0 RTRMADP 3 SAFRICA-CRA
2018.07.10. 17:35

Egy ember meghalt és legalább 18-an megsérültek, amikor lezuhant egy utasszállító repülőgép a dél-afrikai Pretoriában. Az első jelentések szerint a mentők nem tudták megközelíteni a helyszínt egy közlekedési dugó miatt, ám azóta már ellátták a sérülteket. 

A szerencsétlenség helyi és magyar idő szerint 16:45 körül történt a Dél-afrikai Köztársaság közigazgatási fővárosában Pretoriában. A repülő néhány kilométerre a Wonderboom repülőtértől zuhant le nem sokkal felszállás után egy forgalmas főút, a Moloto Road mellett. A gép egy épületet is letarolt zuhanás közben.

 "Egy repülő tartott felénk, aminek füst áradt a motorjaiból. A gép átszállt a főút fölött, és megpróbált visszafordulni a repülőtér felé. Ezután elvesztettük szem elől és már csak a füstöt láttuk" –nyilatkozta az egyik szemtanú a dél-afrikai 702 Radio-nak. A gép darabokra tört. A lezuhant gépről videó is készült.

 A gép testén a Martin's Air Charter felirat olvasható, amely egy holland légitársaság neve volt 1966-ig. A felirat és a sérültek viszonylag alacsony száma miatt valószínűsíthető volt, hogy a gépet már nem utasszállításra használják, hanem egy múzeumi darab. A Hollandiában található Lelystad Aviodrome honlapján korábban örömmel számoltak be arról, hogy július közepén egy 1954-ben készült dél-afrikai Convair 340-essel bővül a kollekciójuk.

"2018 július 12. körül megkezdi útját a repülőgép Dél-Afrikából. Mivel a Convair csak rövid távolságok megtételére alkalmas, több helyen is meg fog állni a Hollandiába vezető úton. A repülő érinteni fogja Zambiát, Ugandát, Szudánt, Egyiptomot, Horvátországot és Ausztriát is mielőtt Lelystadba ér. Egy tapasztalt személyzet fogja vezetni a gépet" – írják. 

Az Aviodrome Facebook-oldalán megerősítette a hírt. Mint írják, jelenleg a személyzet egészsége a legfontosabb.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?