Ödön
2 °C
11 °C

Fertőtlenítőszerrel ölt a japán halálnővér

2018.07.11. 09:55

Több tucat embert mérgezhetett meg egy egykori ápolónő, két évvel ezelőtt, egy japán kórházban, írja a Guardian. A 31 éves Ayumi Kubokit a hétvégén tartóztatták le egy 88 éves férfi meggyilkolásának gyanújával, majd később egy másik 88 éves beteg megmérgezését is elismerte.

Az ápolónő benzalkónium-kloridot fecskendezett a betegek ágya felett lógó infúziós zacskókba –  ezzel a fertőtlenítőszerrel tartották tisztán az ápolók szobáját –, így segítette halálba a jokohamai kórházban fekvőket. Az egyik helyi lap szerint Kuboki a fentieken kívül további húsz embert ölhetett meg ezzel a módszerrel.

A kórházban 2016-ban három hónap alatt mintegy 48 beteg halt meg tisztázatlan körülmények között. Előfordult, hogy egyetlen nap alatt öt ember vesztette életét az intézményben.

Kuboki kezdetben tagadta, hogy köze lenne a halálesetekhez, azt mondta, nem tapasztalt semmi szokatlant a műszakjai alatt, és hogy meg van döbbenve, nagyon sajnálja a hozzátartozókat. Később beismerte bűnösségét, de kiemelte, hogy csak a válságos állapotban lévő betegeken próbált segíteni, noha nem súlyos betegek is voltak az áldozatok között.

Az ápolónő 2015-ben kezdett el a jokohamai kórházban dolgozni, és az előző hónapban hagyta ott a munkahelyét. Egykori kollégáit sokkolta a hír, nem sejtették, hogy képes lenne ilyenre. Egyikük szerint nehéz volt kiigazodni rajta, de megfelelő munkaerőnek tűnt.

A Japan Times úgy tudja, Kuboki azt mondta az anyjának, hogy éjszakánként fél a munkahelyén, és ott akarja hagyni a kórházat. A Sun szerint a fertőtlenítőszert szándékosan a műszakok végén fecskendezte be az infúziós zacskókba, hogy a halálesetekről ne neki kelljen értesítenie a hozzátartozókat.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?