Erzsébet
1 °C
4 °C

Hadgyakorlattal készül Putyin a helsinki találkozóra

2018.07.11. 20:43

Szimbolikus helyszínt és időpontot választott Oroszország a szerdai hadgyakorlatára: öt nappal az előtt, hogy Vlagyimir Putyin Donald Trumppal találkozik Helsinkiben, alig 35 kilométerre a finn határtól egy sziget elfoglalását gyakorolták a Finn-öbölben.

Hogland 21 négyzetkilométeres szigetét az 1917-ben Oroszországtól függetlenné vált Finnország az 1939-es finn-orosz háborúban veszítette el, de végleg csak 1944-ben került a Szovjetunió fennhatósága alá. A terület ma fekvése miatt különleges zónának számít, ahová az orosz hatóságok csak külön hozzájárulással engedik be a külföldi turistacsoportokat.

Kedden ezen a szigeten ereszkedtek alá helikopterekből ejtőernyővel kiugorva orosz deszantosok, akik a gyakorlat során adóvevő állomásokat semmisítettek meg – írta a Defenseone.com.

A belső konfliktusokkal teli az Egyesült Államok és az európai tagok közötti nyilvánvaló feszültségről szóló brüsszeli NATO csúcs idején tartott hadgyakorlat fontos üzenet a balti államoknak és a semleges Svédországnak is, amely az utóbbi két évben már egyre nyíltabban beszél az orosz fenyegetés veszélyéről. Nem növelte a bizalmat a tavaly őszi orosz hadgyakorlat sem, amely a térségben a legnagyobb volt a hidegháború óta. Májusban ugyanitt nagyszabású tengeralattjáró-gyakorlatot tartott az orosz fél.

Túlzás lenne állítani, hogy Oroszország és a térség NATO-tagjai nyílt háborúba keveredhetnének, a feszültség fenntartása azonban fontos üzenet Oroszország részéről, néhány nappal azelőtt, hogy Putyin találkozik Helsinkiben a vitákkal teli NATO-csúcsról érkező Trumppal.

Ezért is tulajdonítanak kiemelt jelentőséget az Észak-atlanti Szövetség brüsszeli találkozójának, amely alapvetően befolyásolhatja nem csak a balti térség biztonságérzetét, de jelezheti a volt szovjet térség NATO-n kívüli országainak, Ukrajnának és Grúziának is, milyen kilátásaik vannak euroatlanti integrációs törekvéseiknek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?