Lezuhant egy kisebb utasszállító Dél-Afrikában

2018.07.11. 04:54 Módosítva: 2018.07.11. 11:54

Lezuhant kedden egy kisebb amerikai gyártmányú légcsavaros utasszállító repülőgép Dél-Afrikában, a szerencsétlenségnek legkevesebb egy halálos áldozata és mintegy húsz sérültje van, írja az MTI. A helyi mentőszolgálat szóvivője szerint a sérültek mindegyike súlyos vagy kritikus állapotban van.

Értesülések szerint a holland Martinair charterjárata röviddel a pretoriai Wonderboom repülőteréről történt felszállást követően zuhant le egy közeli gyárépületre. A gép egy épületet is letarolt zuhanás közben.

A történteket megörökítő felvételeken látható, ahogy a Convair 340 típusú repülőgép füstcsíkot húzva emelkedett a levegőbe, majd tűnt el épületek takarásában. A gyárépület területén is találtak két sérültet.

Egy repülő tartott felénk, aminek füst áradt a motorjaiból. A gép átszállt a főút fölött, és megpróbált visszafordulni a repülőtér felé. Ezután elvesztettük szem elől és már csak a füstöt láttuk" – nyilatkozta az egyik szemtanú a  dél-afrikai 702 Radio-nak.

A tűzoltóság egyik szóvivője a SABC közszolgálati televíziónak elmondta: a repülőgépen közel 50 utasnak van férőhely, de kedden nem voltak ennyien a fedélzetén. A sajtó úgy tudja, a halott a pilóta, vagy a fedélzeti mérnök lehet, tekintettel arra, hogy a holttestet a pilótafülkében találták. A dél-afrikai repülésbiztonsági hivatal vizsgálatot indított a történtek okának kiderítésére.

Valószínűsíthető volt, hogy a gépet már nem utasszállításra használják, hanem egy múzeumi darab. A Hollandiában található Lelystad Aviodrome honlapján korábban  örömmel számoltak be  arról, hogy július közepén egy 1954-ben készült dél-afrikai Convair 340-essel bővül a kollekciójuk.

A Convair 340 az 1947-1954 között gyártott CV-240 alaptípus meghosszabbított, több férőhelyes változata:

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport