Aliz
6 °C
14 °C

Majdnem tragédia lett a thai barlangi mentőakció vége

000 16N1I4
2018.07.11. 08:34

Egy tucatnyi 11-16 éves thai fiatal, gyerekfocista a 25 éves edzőjükkel még június 23-án mentek be a turisták által kedvelt Tham Luang barlangba, de aztán a heves esőzések miatt már nem tudtak kijönni onnan. Villámgyorsan megemelkedett ugyanis a vízszint a barlangban, elzárva azt a bejáratot, ahol a gyerekek bementek, és ami előtt megtalálták a holmijaikat.

Azonnal megindult az eltűnt gyerekek keresése, és a barlangból is elkezdték kiszivattyúzni a vizet, miközben egy egész ország aggódott értük. Végül kilenc nappal később, július másodikán bukkant rá egy búvár a gyerekekre, illetve arra az üregre, ahová visszahúzódtak. Megindult a mentőakció tervezése, végül tizennyolc nappal csapdába esésük után kedden az utolsó négy gyereket és edzőjüket is kihozták a mentőcsapatok a thaiföldi barlangból, így az ifjúsági futballcsapat mind a 12 tagja és az edző is megmenekült.

Utánuk már csak az elmúlt napokat velük együtt a barlangban töltő orvosnak és három búvárnak kellett kijönnie a Tham Luang mélyéről, amikor is történt egy kis baleset, írja a Guardian. A barlangban ugyanis működött egy szivattyú, ami alacsonyabban tartotta a vízszintet, hogy megkönnyítse a mentést, a közlekedést. Ez a szivattyú pedig ahogy kiért az utolsó gyerek is elromlott, leállt. 

Körülbelül másfél kilométer mélyen voltak a búvárok és mentést segítő személyzet, a cikk szerint legalább száz ember a harmadik kamrában, amikor ez a szivattyú elromlott, és hirtelen elkezdett emelkedni a vízszint. A három búvár azt mondta a lapnak, hogy kiabálást hallottak, és látták, hogy a mentésben részt vevő segítők rohanni kezdenek egy száraz, magasabb pont felé a víz elől. Végül mindenkinek sikerült kiérnie épségben.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?