Olivér
4 °C
8 °C

Négy elöljárót lőttek agyon egy hét alatt a Fülöp-szigeteken

2018.07.11. 16:50

Két motoros támadó agyonlőtte a Fülöp-szigeteki Sapa-sapa város alpolgármesterét autójában szerdán, és így négyre emelkedett az elmúlt egy hétben meggyilkolt helyi elöljárók száma - írja az MTI.

A rendőrség vizsgálja, hogy milyen indíték állhat Al Rashid Mohammad Ali alpolgármester meggyilkolásának hátterében. A Tawi-tawi tartománybeli város elöljárója a második alpolgármester, aki ellen merényletet követtek el.

Mióta Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök 2016-ban elindította kábítószer-ellenes kampányát, összesen 16 polgármestert és alpolgármestert öltek meg a szigetországban. Közülük három polgármester szerepelt Duterte megfigyeltlistáján, melyen azokat a helyi vezetőket gyűjtötték össze, akikkel kapcsolatban felmerült a gyanú, hogy érintettek lehetnek az illegális kábítószer-kereskedelemben. 

Az elmúlt egy hét során 

  • egy ismeretlen merénylő agyonlőtte Tanauan város polgármesterét, Antonio Halilit egy ünnepi zászlófelvonás közben. Halilit korábban Duterte azzal gyanúsította, hogy kapcsolatban állt kábítószer-kereskedőkkel, és amikor felvonultatta szégyenmenetben a lekapcsolt kereskedőket, vlaójában magáról terelte a figyelmet. A polgármester ezt elutasította. 
  • Egy nappal később Ferdinand Bote, General Tinio városának polgármestere is egy ismeretlen támadó áldozatává vált. A rendőrség szerint Bote nem volt a kábítószer-kereskedelemhez köthető. 
  • Alexander Lubigan, a Manilától délre fekvő Trece Martires polgármestere pedig egy szombati támadás következtében hunyt el. 

Duterte 2016-os hivatalba lépése óta a hivatalos adatok szerint országszerte legkevesebb 4200 embert öltek meg és több tízezer embert vettek őrizetbe a hatóságok kábítószer-ellenes akciókban. A Human Rights Watch nemzetközi jogvédő szervezet szerint azonban a halálos áldozatok tényleges száma meghaladhatja a 12 ezret.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?