Szilárda
2 °C
7 °C
Index - In English In English Eng

Négy elöljárót lőttek agyon egy hét alatt a Fülöp-szigeteken

2018.07.11. 16:50

Két motoros támadó agyonlőtte a Fülöp-szigeteki Sapa-sapa város alpolgármesterét autójában szerdán, és így négyre emelkedett az elmúlt egy hétben meggyilkolt helyi elöljárók száma - írja az MTI.

A rendőrség vizsgálja, hogy milyen indíték állhat Al Rashid Mohammad Ali alpolgármester meggyilkolásának hátterében. A Tawi-tawi tartománybeli város elöljárója a második alpolgármester, aki ellen merényletet követtek el.

Mióta Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök 2016-ban elindította kábítószer-ellenes kampányát, összesen 16 polgármestert és alpolgármestert öltek meg a szigetországban. Közülük három polgármester szerepelt Duterte megfigyeltlistáján, melyen azokat a helyi vezetőket gyűjtötték össze, akikkel kapcsolatban felmerült a gyanú, hogy érintettek lehetnek az illegális kábítószer-kereskedelemben. 

Az elmúlt egy hét során 

  • egy ismeretlen merénylő agyonlőtte Tanauan város polgármesterét, Antonio Halilit egy ünnepi zászlófelvonás közben. Halilit korábban Duterte azzal gyanúsította, hogy kapcsolatban állt kábítószer-kereskedőkkel, és amikor felvonultatta szégyenmenetben a lekapcsolt kereskedőket, vlaójában magáról terelte a figyelmet. A polgármester ezt elutasította. 
  • Egy nappal később Ferdinand Bote, General Tinio városának polgármestere is egy ismeretlen támadó áldozatává vált. A rendőrség szerint Bote nem volt a kábítószer-kereskedelemhez köthető. 
  • Alexander Lubigan, a Manilától délre fekvő Trece Martires polgármestere pedig egy szombati támadás következtében hunyt el. 

Duterte 2016-os hivatalba lépése óta a hivatalos adatok szerint országszerte legkevesebb 4200 embert öltek meg és több tízezer embert vettek őrizetbe a hatóságok kábítószer-ellenes akciókban. A Human Rights Watch nemzetközi jogvédő szervezet szerint azonban a halálos áldozatok tényleges száma meghaladhatja a 12 ezret.