Piroska
3 °C
3 °C

Orosz diplomatákat utasít ki Görögország

2018.07.11. 14:05

Kiutasított Görögország két orosz diplomatát, két másiknak pedig már a beutazását sem engedélyezte – írta az angol nyelvű Ekatimerini.com. Az egyik diplomatát név szerint is említik, bár azt nem részletezi a hír, hogy Viktor Jakovlev milyen pozíciót töltött be a athéni orosz nagykövetségen.

A görög kormány szerint Moszkva az ország belügyeibe próbált beavatkozni diplomatáin keresztül, akik több görög hivatalnokot próbáltak lefizetni. 

Görögország a 2015-ben az államcsőd közelében közeledett Oroszországhoz, Alekszisz Ciprasz kormányfő Vlagyimir Putyinnal találkozva felvetette a hitelfelvétel lehetőségét is Oroszországtól. Sokkal szorosabb együttműködés nem lett, de beszédes volt, hogy a Szkripal-ügy után – Angliában szovjet fejlesztésű ideggázzal támadtak meg ismeretlenek egy volt orosz katonai elhárítót és lányát, akik túlélték, de egy halálos áldozata mégis lehet a méregnek, amelyet London szerint az orosz titkosszolgálatok vetettek be  –, Görögország azon kevés országok egyike volt, amely ezután tiltakozásul nem utasított ki orosz diplomatát. (Magyarország ezt egy orosz diplomatával megtette.)

A görög kormány hangsúlyozza, továbbra is törekszik a jó viszonyra Oroszországgal, de ez csak a két ország függetlenségének kölcsönös tiszteletben tartása mellett lehetséges.