Amnesty: Háborús bűn a jemeni titkos börtönrendszer

2018.07.12. 13:28

51 olyan esetet vizsgált meg a nemzetközi jogvédő szervezet, amely kimerítheti a háborús bűncselekmény jogi kategóriáját - írja az MTI az Amnesty International jelentésére hivatkozva.

Ezek az esetek mind az Egyesült Arab Emírségek által működtetett titkos, és a nyilvánosság előtt el nem ismert börtönökben történtek 2016 márciusa és 2018 májusa között. A Dél-Jemenben létesített börtönökben teljesen illegálisan tartottak fogva embereket és kínozták őket, sokszor túlkapással. Ahogy erről már korábban írtunk, a foglyok pokolként írják le ezeket a börtönöket, volt akit tűz felé kötve nyársaltak.

Az Egyesült Arab Emírségek tagadta a jogvédő szervezet vádjait, és politikai állásfoglalásnak minősítette azokat. Az emírségek felszólították a jemeni kormányt, hogy indítsanak független eljárást az ügyben. Abu-Dzabi egyébként konzekvensen áll ki amellett, hogy a börtönök nem léteznek. Az AP hírügynökség tárta fel először a börtönök kilétét hónapokkal korábban, és ő már ekkor tagadta, hogy ilyen börtönök működnének. 

Hiába harcolnak egy oldalon 3 éve a siíta húszi felkelők ellen, úgy tűnik Jemen nem ezen az állásponton van a börtönök mibenlétéről. Ahmed al-Majszari jemeni belügyminiszter ugyanis megkérte a emírségeket, hogy vagy zárják be, vagy adják át ezeket a börtönöket a jemeni kormánynak, tehát ők elismerik a létezésüket. 

Nem ez az egyetlen dolog, amiben az Egyesült Arab Emírségek nem kéri ki Hádi kormányának véleményét. Az emírségek fegyveres milíciákat hoztak létre egyeztetés nélkül Jemen déli részén, melyből rengeteget el is foglaltak. Ezek a milíciák fogják el a rabokat és működtetik a titkos börtönöket.  • Tippek
  • Lakáshitel