Szilvia
5 °C
16 °C

Trump: Kim Dzsongun kedves levelet küldött

2018.07.12. 19:42

Donald Trump kirakott a Twitterére egy levelet, amit Kim Dzsongun észak-koreai vezető küldött neki. Az amerikai elnök szerint nagyon kedves üzenetet kapott, és nagy előrelépést sikerült elérniük.

A levélben Kim Dzsongun azt írja, hogy a szingapúri találkozó, és az annak végén aláírt közös nyilatkozat „egy jelentős folyamat kezdete volt". Értékeli, hogy Trump milyen erőfeszítéseket tett a kapcsolatok javításáért, és bízik benne, hogy kellő eltökéltséggel ketten együtt új fejezetet nyithatnak a két ország viszonyában.

A NATO-csúcson tartott csütörtöki sajtótájékoztatóján mind Trump, mind Mike Pompeo amerikai külügyminiszter megismételte, hogy fontos előrelépéseket tettek az elmúlt időszakban.

Pompeo múlt heti észak-korei látogatása után is termékenynek nevezte a megbeszéléseit Kim Jongcsollal, Kim Dzsongun egyik erős emberével. Viszont az észak-koreaiak már keményebb hangot ütöttek meg: szerintük az amerikai delegáció phenjani tárgyalásai „sajnálatos" kimenetelűek voltak, és a találkozókon Washington „banditajellegű" követelésekkel próbálta rákényszeríteni Észak-Koreát arra, hogy feladja atomprogramját. Erre Pompeo akkor azt mondta, hogy akkor a világ egy bandita, mert az ENSZ Biztonsági Tanácsa egyhangúlag döntött arról, hogy mit kell elérni.

Kim Dzsongun levele a keltezése szerint még Pompeo phenjani látogatása alatt született, július 6-i dátum szerepel rajta.

A levél nyilvánosságra hozása egybeesik azzal, hogy a CNN szerint az észak-koreai delegáció nem jelent meg csütörtökön a demilitarizált zónában az amerikaiakkal tervezett megbeszéléseken. A két Korea határán fekvő Panmindzsonban az 1950-53 között vívott koreai háborúban elesett amerikai katonák földi maradványainak hazaszállításáról tárgyaltak volna, valamint az észak-koreai rakétahajtóművek kísérleti telepének felszámolásáról is szó lett volna az eredeti tervek szerint.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?