Jenő
-3 °C
6 °C

Újranyitják az amerikai polgárjogi mozgalom egyik alakjának gyilkossági ügyét

2018.07.12. 21:14

Az Egyesült Államokban újranyitják az Emmett Till-gyilkosság dossziéját, számoltak be amerikai lapok az AP igazságügyi minisztériumi forrásaira hivatkozva. Az igazságügyi minisztérium már korábban átküldte a kongresszusnak a jegyzéket arról, hogy a megoldatlan polgárjogi bűncselekmények szokásos évi áttekintésekor döntés született a Till-dosszié újranyitásáról. Az ok: a tárca szerint új tényekre derült fény. A részletekről azonban a minisztérium nem kíván nyilatkozni, arra hivatkozva, hogy folyamatban lévő ügyekről nem adnak felvilágosítást.

Emmett Till szimbolikus alakja az amerikai polgárjogi mozgalomnak és tágabb értelemben az amerikai társadalomnak. A 14 éves chicagói fekete fiatalt 1955-ben lincselték meg a déli Mississippi állam egyik kisvárosában, miután megvádolták azzal, hogy kikezdett egy fehér nővel. A gyilkosság nagymértékben hozzájárult az amerikai polgárjogi mozgalom megindulásához.

A nő férjét, Roy Bryantet és annak barátját fogták perbe a gyilkosságért, de a csakis fehérekből álló bíróság felmentette őket. Bryant és barátja, J. W. Milam később egy újságnak adott interjúban elismerte, hogy ők rabolták el és gyilkolták meg a tinédzsert. A gyilkosság óta mindkét elkövető meghalt.

Az ügy szövetségi nyomozását 2007-ben lezárták, miután az igazságügyi minisztérium arra a következtetésre jutott, hogy nincs értelme a további vizsgálódásnak. A washingtoni tárca Mississippi állam kerületi ügyészéhez utalta az ügyet, de az esküdtszék nem élt újabb vádemeléssel.

Tavaly azonban feléledt az Emmett Till-gyilkosság körüli vita. Timothy B. Tyson észak-karolinai író és történész tollából Emmett Till vére címmel megjelent egy könyv, amely azt állította: Carolyn Bryant Donham, a nő, akit a vádak szerint Till megkörnyékezett, beismerte, hogy hazudott, amikor megvádolta a fiatalembert. Feltehetően a könyv állításainak tudható be a dosszié újranyitása, írja az MTI.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?