Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

Újranyitják az amerikai polgárjogi mozgalom egyik alakjának gyilkossági ügyét

2018.07.12. 21:14

Az Egyesült Államokban újranyitják az Emmett Till-gyilkosság dossziéját, számoltak be amerikai lapok az AP igazságügyi minisztériumi forrásaira hivatkozva. Az igazságügyi minisztérium már korábban átküldte a kongresszusnak a jegyzéket arról, hogy a megoldatlan polgárjogi bűncselekmények szokásos évi áttekintésekor döntés született a Till-dosszié újranyitásáról. Az ok: a tárca szerint új tényekre derült fény. A részletekről azonban a minisztérium nem kíván nyilatkozni, arra hivatkozva, hogy folyamatban lévő ügyekről nem adnak felvilágosítást.

Emmett Till szimbolikus alakja az amerikai polgárjogi mozgalomnak és tágabb értelemben az amerikai társadalomnak. A 14 éves chicagói fekete fiatalt 1955-ben lincselték meg a déli Mississippi állam egyik kisvárosában, miután megvádolták azzal, hogy kikezdett egy fehér nővel. A gyilkosság nagymértékben hozzájárult az amerikai polgárjogi mozgalom megindulásához.

A nő férjét, Roy Bryantet és annak barátját fogták perbe a gyilkosságért, de a csakis fehérekből álló bíróság felmentette őket. Bryant és barátja, J. W. Milam később egy újságnak adott interjúban elismerte, hogy ők rabolták el és gyilkolták meg a tinédzsert. A gyilkosság óta mindkét elkövető meghalt.

Az ügy szövetségi nyomozását 2007-ben lezárták, miután az igazságügyi minisztérium arra a következtetésre jutott, hogy nincs értelme a további vizsgálódásnak. A washingtoni tárca Mississippi állam kerületi ügyészéhez utalta az ügyet, de az esküdtszék nem élt újabb vádemeléssel.

Tavaly azonban feléledt az Emmett Till-gyilkosság körüli vita. Timothy B. Tyson észak-karolinai író és történész tollából Emmett Till vére címmel megjelent egy könyv, amely azt állította: Carolyn Bryant Donham, a nő, akit a vádak szerint Till megkörnyékezett, beismerte, hogy hazudott, amikor megvádolta a fiatalembert. Feltehetően a könyv állításainak tudható be a dosszié újranyitása, írja az MTI.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!