Jolán
2 °C
4 °C

Az olasz államfő engedélyezte a bevándorlókkal teli hajó kikötését

2018.07.13. 15:44 Módosítva: 2018-07-13 15:45:16

Három hete az olasz belügyminiszter azt közölte, hogy a jövőben nem köthetnek ki azok a hajók olasz partokon, amelyeken illegális bevándorlók utaznak. Ez a leginkább a Földközi-tenger térségében cirkáló mentőhajókra vonatkozott.

A héten aztán kiderült, mégis kiköt egy hajó, amelynek a fedélzetén bevándolrók vannak. Sergio Mattarella olasz államfő engedélyezte annak a 67 fős migránscsoportot szállító hajónak az olaszországi kikötését, amelynek beengedésére korábban Matteo Salvini belügyminiszter nemet mondott.

A migránscsoport az olasz pénzügyőrség Diciotti nevű hajóján csütörtök este érkezett meg a szicíliai Trapani kikötőjébe, írja az MTI. A csoport néhány tagját az olasz idegenrendészet még éjszaka kigallgatta, a többieket a szicíliai Milo regisztrációs központjába (hot spot) szállították át.

A 67 fős csoportnak még hétfőn a Vos Thalassa olasz felségjelzésű teherhajó nyújtott segítséget líbiai vizeken. Ezt követően a Diciotti vette őket a fedélzetére. Az olasz parti őrség beavatkozására olasz hatósági források szerint azért volt szükség, mivel néhányan agresszíven viselkedtek a Vos Thalassa legénységével, attól tartva, hogy visszaviszik őket Líbiába.

A hajóról elsőként egy Szudánból és egy Ghánából származó férfi szállt le: állítólag ők támadtak rá a Vos Thalassa legénységére. Matteo Salvini úgy nyilatkozott, reméli, hogy a csoport tagjai felelnek tetteikért. Olaszország számára az embercsempészettel szembeni küzdelem továbbra is elsődleges - hangoztatta. A csoportban 2 nő és 2 fiatalkorú utazott, a többiek mind felnőtt férfiak: többségük pakisztáni és egyiptomi, de van köztük marokkói, nepáli, bangladesi és csádi illetőségű bevándorló is.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?