Móric
5 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Az olasz államfő engedélyezte a bevándorlókkal teli hajó kikötését

2018.07.13. 15:44 Módosítva: 2018.07.13. 15:45

Három hete az olasz belügyminiszter azt közölte, hogy a jövőben nem köthetnek ki azok a hajók olasz partokon, amelyeken illegális bevándorlók utaznak. Ez a leginkább a Földközi-tenger térségében cirkáló mentőhajókra vonatkozott.

A héten aztán kiderült, mégis kiköt egy hajó, amelynek a fedélzetén bevándolrók vannak. Sergio Mattarella olasz államfő engedélyezte annak a 67 fős migránscsoportot szállító hajónak az olaszországi kikötését, amelynek beengedésére korábban Matteo Salvini belügyminiszter nemet mondott.

A migránscsoport az olasz pénzügyőrség Diciotti nevű hajóján csütörtök este érkezett meg a szicíliai Trapani kikötőjébe, írja az MTI. A csoport néhány tagját az olasz idegenrendészet még éjszaka kigallgatta, a többieket a szicíliai Milo regisztrációs központjába (hot spot) szállították át.

A 67 fős csoportnak még hétfőn a Vos Thalassa olasz felségjelzésű teherhajó nyújtott segítséget líbiai vizeken. Ezt követően a Diciotti vette őket a fedélzetére. Az olasz parti őrség beavatkozására olasz hatósági források szerint azért volt szükség, mivel néhányan agresszíven viselkedtek a Vos Thalassa legénységével, attól tartva, hogy visszaviszik őket Líbiába.

A hajóról elsőként egy Szudánból és egy Ghánából származó férfi szállt le: állítólag ők támadtak rá a Vos Thalassa legénységére. Matteo Salvini úgy nyilatkozott, reméli, hogy a csoport tagjai felelnek tetteikért. Olaszország számára az embercsempészettel szembeni küzdelem továbbra is elsődleges - hangoztatta. A csoportban 2 nő és 2 fiatalkorú utazott, a többiek mind felnőtt férfiak: többségük pakisztáni és egyiptomi, de van köztük marokkói, nepáli, bangladesi és csádi illetőségű bevándorló is.