Jenő
-3 °C
6 °C

Hihetetlen volt élve látni őket

2018.07.13. 13:17 Módosítva: 2018-07-13 14:02:31

Július 2-án, kilenc napnyi keresés után két brit búvár megtalálta a barlangban rekedt thaiföldi gyerekeket. A két búvár, Rick Stanton és John Volanthen hazatérésük után nyilatkozott a Sky News-nak. 

Hihetetlen érzés volt élve találni a gyerekeket. Izgatottságot éreztem, illetve megkönnyebbülést, hogy mindnyájan életben vannak. Amikor elváltunk tőlük, csak arra tudtunk gondolni, hogy hogyan fogjuk őket kihozni

– nyilatkozta Stanton, aki beismerte, hogy a terep nehézsége miatt nem volt biztos benne, hogy sikerül kimenteni a gyerekeket. 

Nem vagyunk hősök

– válaszolta társa,  John Volanthen arra a felvetésre, hogy kitüntetést érdemelnek emberfeletti munkájukért. Volanthen szerint az érdem a nemzetközi búvárcsapaté.

Stanton és Volanthen a világ legjobb barlangi mentőbúvárjainak számítanak. Stanton civilben tűzoltó, míg Volanthen informatikusként dolgozik. Mindketten több tízéves tapasztalattal rendelkeznek. 2010-ben Guinness-rekordot döntöttek, amikor két társukkal együtt 8800 méterre hatoltak be egy spanyol barlangba. 50 órát töltöttek a víz alatt.

12 gyerekfocista a 25 éves edzőjükkel még június 23-án mentek be egy barlangba, de aztán a heves esőzések miatt már nem tudtak kijönni onnan. Azonban természetesen nem így tervezték.

Azt mondta a fiam, amint vége lett az edzésnek, elmentek játszani a barlangba, úgy gondolták, nagyjából egy órára

- mondta el a médiának Banpot Kornkam, a Vaddisznók nevű csapat 13 éves csapatkapitányának apja. A gyerekeket közel három hétnyi fogság után sikerült kimenteni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?