Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Agyonlőttek két tüntető egyetemistát Nicaraguában

2018.07.14. 21:13

A nicaraguai kormányerők szombaton Managuában, az ország fővárosában megöltek két egyetemistát és további húszat sebesítettek meg. A diákok egy katolikus templomban kerestek menedéket. A rendőrök és paramilitáris erők több órán át lőtték az Isteni Irgalmasság-templomot. A bent rekedtek a katolikus egyház közvetítésére távozhattak.

A tüntető diákok egy csoportja előzőleg a Nemzeti Autonóm Egyetemen barikádozta el magát. Péntek este menekültek át a közeli templomba. A szemtanúk szerint a kormányerők kettejüket fejbe lőtték; egyet a templom területén, társát a templom előtti barikádon. A templomban tartózkodó újságírók felvételein a diákok rémült segélykiáltásait is hallani.

Péntek éjjel a plébánia egyik papja, kezében a pápai zászlóval kijött a templomból, hogy kieszközölje a súlyos sebesültek és a Washington Post munkatársának távozását.

Nicaraguában április közepén kezdődtek a zavargások, miután a biztonsági erők leverték a nyugdíjcsökkentések miatt kirobbant tüntetéseket. A tiltakozások azóta az egész országra átterjedtek. A tüntetők Daniel Ortega elnök távozását követelik. Ortega 1979 és 1990 között volt az ország elnöke, majd 2007-ben újra hatalomra került. A mandátuma 2022 januárig tart.

A tiltakozó mozgalom élén a diákok állnak. Április óta újra meg újra erőszakba torkolló összecsapásokra kerül sor a kormány támogatói és az ellenzéke között. Az összetűzésekben több mint 270-en haltak meg.

(MTI)