Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az olasz kormány befogadó országokat keres a menekültekkel teli hajónak

2018.07.14. 22:17 Módosítva: 2018-07-14 22:23:39

Az olasz miniszterelnök, Giuseppe Conte befogadó országokat keres annak a 450 menekültnek, akiket Linosa szigeténél vett fel az olasz parti őrség és pénzügyőrség hajója szombaton.

Frissítés: Málta és Franciaország is bejelentkezett, mindketten 50-50 embert fogadnak be. 

Conte a Facebook-oldalán osztotta meg a hírt.

Ez az első fontos eredmény egy nagy telefonálgatás után a 27 uniós tagállam képviselőivel. Olaszország végre meghallgatásra talált.

A máltai kormányfő, Joseph Muscat szintén megerősítette a hírt:

Politikánkkal összhangban részt veszünk az áthelyezési kezdeményezésben. Málta nemcsak követel, de szolidaritást is mutat.

A 450 menekült a líbiai Zuarából indult útnak egy öreg, kétszintes, 20 méter hosszú halászhajóval. Az olasz belügyminiszter, Matteo Salvini nem engedélyezte, hogy a menekültek partra szálljanak Olaszországban, és a közeli Málta sem ajánlotta fel a segítségét.

Nyolc személyt, köztük egy terhes nőt és gyerekeket egészségügyi okokból Lampedusa szigetére szállítottak. 266 embert az olasz parti őrség Monte Sperone nevű hajója vett fel. A Protector nevű olasz hadihajó, ami a Frontex európai határ- és partvédelmi ügynökség földközi-tengeri műveletében szolgál, több mint 170 menekültet vett a fedélzetére.

Egy névtelenül nyilatkozó illetékes szerint Salvini és Conte telefonon egyeztettek a menekültek sorsáról. Arra jutottak, hogy vagy elosztanák őket más európai országokban, vagy visszaküldenék őket Líbiába – esetleg az, hogy a hajón maradnak, amíg el nem bírálják a menedékkérelmüket.

A menekültek visszatoloncolását a mai megállapodások alapján a líbiai hatóságok nem fogadják el. A nemzetközi jog szerint nem lehet a menedékkérőket olyan helyre visszaküldeni, ahol az életük veszélyben van, Líbia pedig az ENSZ és az EU szerint sem biztonságos. Salvini a hét elején arról győzködte az európai belügyminisztereket, hogy nyilvánítsák biztonságos helynek az országot, hogy visszaküldhessék a menekülteket. 

A névtelen forrás szerint Conte levelet fog írni az Európai Bizottság vezetőjének, Jean-Claude Junckernek, az Európai Tanács elnökének, Donald Tusknak és más európai vezetőknek, hogy felszólítsa őket a menekültekre vonatkozó európai alapelvek alkalmazására.

Három hete az olasz belügyminiszter azt mondta, hogy a jövőben nem köthetnek ki azok a hajók olasz partokon, amelyeken illegális bevándorlók utaznak. Ez főleg a Földközi-tenger térségében cirkáló mentőhajókra vonatkozott. A héten kiderült, hogy mégis kiköt egy hajó, amelynek a fedélzetén menekültek vannak. Sergio Mattarella olasz államfő engedélyezte annak a 67 fős csoportot szállító hajónak az olaszországi kikötését, amelynek beengedésére korábban Matteo Salvini belügyminiszter nemet mondott.

(MTI)