Az olasz kormány befogadó országokat keres a menekültekkel teli hajónak

2018.07.14. 22:17 Módosítva: 2018.07.14. 22:23

Az olasz miniszterelnök, Giuseppe Conte befogadó országokat keres annak a 450 menekültnek, akiket Linosa szigeténél vett fel az olasz parti őrség és pénzügyőrség hajója szombaton.

Frissítés: Málta és Franciaország is bejelentkezett, mindketten 50-50 embert fogadnak be. 

Conte a Facebook-oldalán osztotta meg a hírt.

Ez az első fontos eredmény egy nagy telefonálgatás után a 27 uniós tagállam képviselőivel. Olaszország végre meghallgatásra talált.

A máltai kormányfő, Joseph Muscat szintén megerősítette a hírt:

Politikánkkal összhangban részt veszünk az áthelyezési kezdeményezésben. Málta nemcsak követel, de szolidaritást is mutat.

A 450 menekült a líbiai Zuarából indult útnak egy öreg, kétszintes, 20 méter hosszú halászhajóval. Az olasz belügyminiszter, Matteo Salvini nem engedélyezte, hogy a menekültek partra szálljanak Olaszországban, és a közeli Málta sem ajánlotta fel a segítségét.

Nyolc személyt, köztük egy terhes nőt és gyerekeket egészségügyi okokból Lampedusa szigetére szállítottak. 266 embert az olasz parti őrség Monte Sperone nevű hajója vett fel. A Protector nevű olasz hadihajó, ami a Frontex európai határ- és partvédelmi ügynökség földközi-tengeri műveletében szolgál, több mint 170 menekültet vett a fedélzetére.

Egy névtelenül nyilatkozó illetékes szerint Salvini és Conte telefonon egyeztettek a menekültek sorsáról. Arra jutottak, hogy vagy elosztanák őket más európai országokban, vagy visszaküldenék őket Líbiába – esetleg az, hogy a hajón maradnak, amíg el nem bírálják a menedékkérelmüket.

A menekültek visszatoloncolását a mai megállapodások alapján a líbiai hatóságok nem fogadják el. A nemzetközi jog szerint nem lehet a menedékkérőket olyan helyre visszaküldeni, ahol az életük veszélyben van, Líbia pedig az ENSZ és az EU szerint sem biztonságos. Salvini a hét elején arról győzködte az európai belügyminisztereket, hogy nyilvánítsák biztonságos helynek az országot, hogy visszaküldhessék a menekülteket. 

A névtelen forrás szerint Conte levelet fog írni az Európai Bizottság vezetőjének, Jean-Claude Junckernek, az Európai Tanács elnökének, Donald Tusknak és más európai vezetőknek, hogy felszólítsa őket a menekültekre vonatkozó európai alapelvek alkalmazására.

Három hete az olasz belügyminiszter azt mondta, hogy a jövőben nem köthetnek ki azok a hajók olasz partokon, amelyeken illegális bevándorlók utaznak. Ez főleg a Földközi-tenger térségében cirkáló mentőhajókra vonatkozott. A héten kiderült, hogy mégis kiköt egy hajó, amelynek a fedélzetén menekültek vannak. Sergio Mattarella olasz államfő engedélyezte annak a 67 fős csoportot szállító hajónak az olaszországi kikötését, amelynek beengedésére korábban Matteo Salvini belügyminiszter nemet mondott.

(MTI)  • Tippek
  • Bankszámla