Csokit adott ajándékba, gyerekrablónak nézték, agyonverték

2018.07.15. 15:33

Ismét meglincseltek egy embert Indiában a WhatsApp üzenetküldő szolgáltatáson terjedő, gyerekrablókról szóló híresztelések miatt.

A 32 éves szoftverfejlesztő Mohammad Azam pénteken vesztette életét, amikor a közép-indiai Haidarábádba utazott vissza egy piknikről. Hazafelé négy barátjával megállt egy faluban. Egyikük csokoládéval kínált meg gyerekeket. A falusiak gyanakodni kezdtek rájuk, hogy gyerekrablók, és hamarosan tömeg gyűlt össze körülöttük. 

Azam és barátai ijedtükben elhajtottak, de a következő faluban balesetet szenvedtek, a kocsijuk árokba borult. A falu lakosai már értesültek róluk a WhatsAppon keresztül, mivel álhíreket kezdtek terjeszteni róluk. Azamot és barátait ismét körbevette egy tömeg, de ez elől már nem tudtak elmenekülni. A falusiak rájuk támadtak. Azam a helyszínen belehalt a verés okozta sérülésekbe, barátait pedig kórházba szállították. Egyikük állapota válságos.

A lincselés helyszínére hamar kiérkeztek a rendfenntartók, de a falusiak túlerőben voltak. Két rendőrtiszt is megsebesült, miközben megpróbálták megakadályozni az önbíráskodást. Az ügyben 32 embert vettek őrizetbe, nőket és férfiakat vegyesen.

Indiában több hasonló eset történt az elmúlt hónapokban. Erről a közösségi oldalakon, de főként a WhatsAppon terjesztett álhírek tehetnek. A változatos, hatáskeltő híresztelések mellé gyakran fényképeket is mellékelnek, melyeken megcsonkított holttestek vagy sérült gyermekek láthatók.

Az üzenetek miatt kialakult közhangulatban idén legalább 25, gyerekrablónak nézett embert öltek meg, és több mint 60, lincselésbe torkolló támadást követtek el India-szerte. Az áldozatok gyakran olyan kívülállók, akik eltérő külsejük vagy a nyelvi különbségek miatt válnak célponttá.

(MTI)  • Hírek
  • Bankszámla