Lemondott Haiti miniszterelnöke

2018.07.15. 07:31

Lemondott szombaton Haiti miniszterelnöke, miután az emberéleteket is követelő heves tiltakozások miatt kormánya nem tudta elérni az üzemanyagárak jelentős növelését – írja az MTI.

Jack Guy Lafontant a parlament képviselőházában jelentette be, hogy továbbította a lemondásáról szóló levelét Jovenel Moise államfőnek. A törvényhozók a hét elején kirobbant, emberéleteket követelő zavargásokkal kapcsolatosan akarták meghallgatni a parlamentben, de ő, az alkalmat kihasználva, bejelentette lemondását.

A kormány a Nemzetközi Valutaalappal kötött megállapodással összhangban, a költségvetés kiegyensúlyozása miatt akarta megemelni az üzemanyagárakat, fajtától függően 38-51 százalékkal. Emiatt a múlt héten tüntetések kezdődtek a karibi országban.

Lafontant ezek hatására elállt szándékától, de ennek ellenére a demonstrációk folytatódtak, és egyre többen követelték az ő lemondását. A múlt hét végén zavargásokba torkolltak a tüntetések, hét ember meghalt, és a tüntetők több tucat boltot kifosztottak vagy megrongáltak.

Az 57 éves, eredetileg orvos Jack Guy Lafontant tavaly március óta állt a kormány élén.  • Tippek
  • Hírek