Trump szerint nem lesz nagy durranás az orosz-amerikai csúcstalálkozó

2018.07.15. 19:05 Módosítva: 2018.07.15. 21:20

Donald Trump nem tekint "nagy várakozással" a Putyinnal tartandó csúcstalálkozóra. Ezt maga az amerikai elnök mondta vasárnap a CBS televíziónak Skóciában adott interjújában, közölte az MTI.

A hétvégét a skóciai golfklubjában töltő amerikai elnök a CBS Szemben a nemzettel című, vasárnapi politikai vitaműsorának adott interjúban némileg lehűtötte az amerikai-orosz csúcstalálkozóval kapcsolatos várakozásokat, sőt,

arról sem nyilatkozott, hogy mit kíván egyáltalán elérni a tárgyaláson.

A CBS riporterének kérdésére, aki a csúcstalálkozó céljairól faggatta, Trump csak annyit válaszolt: "majd tudatom a találkozó után". Hozzátette, hogy "semmi rossz, talán némi jó is" lesz a megbeszéléseken. "Szerintem jó dolog a találkozó, hiszek a találkozókban" – fogalmazott Trump, és utalt arra, hogy találkozott Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel, Hszi Csin-ping kínai elnökkel is, és szerinte mindkét találkozó hasznos volt.

Donald Trump nem adott egyértelmű választ arra a kérdésre, hogy vajon kérni fogja-e Putyintól annak a 12 orosz hírszerzőnek a kiadatását, aki ellen a Robert Mueller vezette különleges bizottság vizsgálatai nyomán - a 2016-os amerikai választási folyamatba történt beavatkozás miatt - pénteken vádat emeltek. Az amerikai elnök így fogalmazott:

Nem gondoltam rá, de lehet. De bizonyosan rá fogok kérdezni.

Majd - miután az előző amerikai kormányzatot okolta a történtekért -, hozzátette: az Egyesült Államoknak nincs kiadatási egyezménye Oroszországgal.

Időpocsékolás az orosz beavatkozással foglalkozni?

"Időpocsékolás" az orosz beavatkozással foglalkozni, és abba kellene hagyni a Donald Trump elnök ellen folytatott "boszorkányüldözést" – nyilatkozta Rand Paul kentuckyi republikánus szenátor vasárnap a CNN hírtelevíziónak adott interjújában. A szenátor szerint

azért idővesztegetés Vlagyimir Putyint okolni az amerikai választási folyamatba történt beavatkozásért, mert az Egyesült Államok és más országok szintén hasonlóan szoktak cselekedni. 

"Azt hiszem, tévedünk, ha azt gondoljuk, hogy az oroszokon kell számon kérnünk ezt. Ez másik ország, fognak kémkedni nálunk, kémkednek is nálunk, be fognak avatkozni a választásainkba" fogalmazott Rand Paul, hozzátéve, hogy az amerikai politikusoknak a választási rendszer biztonságával, ennek megóvásával kellene foglalkozniuk. 

A szenátor álláspontja szerint a 2016-os amerikai választásokba történt orosz beavatkozási próbálkozások sora válasz lehetett arra, hogy az Egyesült Államok korábban beavatkozott Georgiában vagy Ukrajnában. Rand Paul ugyanakkor leszögezte: nem gondolja, hogy az Egyesült Államok és Oroszország "erkölcsileg egyenértékű" volna. Felhívta a figyelmet: számot kell vetni azzal, hogy az Egyesült Államok minden cselekedetének megvan a reakciója. Paul szerint vitatható az a javaslat, hogy Donald Trumpnak fel kellene vetnie annak a 12 orosz hírszerzőnek a kiadatását, aki ellen pénteken vádat emeltek Washingtonban. "Nincs okunk rá, hogy elvárjuk Moszkvától, egyezzen bele ebbe" - szögezte le a republikánus politikus. 

Hasonlóképpen nyilatkozott az orosz hírszerzők ügyéről John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadó is, aki az ABC televízióban így fogalmazott: "nagy butaság lenne" Donald Trump részéről, ha olyasvalamit kérne az orosz elnöktől, amire nincs is jogi lehetősége., hiszen az alkotmányuk tiltja, hogy orosz állampolgárokat kiadjanak más országoknak.

Bolton az ABC televízió Ez a hét című műsorában azt hangsúlyozta, hogy az amerikai elnök nem azzal a szándékkal készül Helsinkibe, hogy konkrét, kézzelfogható eredmények szülessenek a csúcstalálkozón. "Azt kértük, és az oroszok ebbe beleegyeztek, hogy lényegében ne legyen előre meghatározott napirend" – mondta Bolton.

Nem is csúcstalálkozó

Jon Huntsman, az Egyesült Államok Oroszországban akkreditált nagykövete már a finn fővárosban tartózkodik, onnan adott interjút az NBC televíziónak. "Ez nem is csúcstalálkozó lesz"  lepte meg a riportert Huntsman. "Hallottam, hogy annak hívják, de ez csak egy találkozó"  fogalmazott a nagykövet. Kifejtette, hogy a korábbi elnöki csúcstalálkozókkal szemben  mint például Ronald Reagan elnök 1984-es kínai látogatásakor  Helsinkiben nem lesz díszvacsora, nem adnak ki közös közleményt és nem tesznek politikai  nyilatkozatot sem. "Nem lehet tudni, mi lesz a találkozón, a lényeg az, hogy ez az első alkalom, hogy a két elnök tárgyalóasztalhoz ül, először négyszemközt, majd a munkatársaikkal, és az amerikai választási folyamatba történt orosz beavatkozástól kezdve a közös érdekekig mindenről eszmét cserélhetnek" - hangsúlyozta Jon Huntsman.

A csúcstalálkozó helyszínéről, és az orosz-amerikai kapcsolatokról itt írtunk részletesebben.  • Tippek
  • Hírek