Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Tűzszünetet kötött Izrael a gázaiakkal

2018.07.15. 00:01

Izrael tűzszünetet kötött a gázai fegyveres csoportokkal szombaton, hogy véget vessen a határ menti villongásoknak – mondta egy palesztin tisztségviselő. A hírt több gázai palesztin csoport is megerősítette.

Az egyiptomi és a nemzetközi erőfeszítéseknek köszönhetően sikerült megfékezni az erőszak tovagyűrűzését.

– mondta a névtelenül nyilatkozó forrás.

A hírt megerősítette Favzi Barhum, a Gázai övezetet uraló Hamász szóvivője is. Úgy fogalmazott, hogy siker koronázta a nyugalom helyreállítására és a konfliktus lezárása irányuló egyiptomi erőfeszítéseket. Az Iszlám Dzsihád fegyveres csoport is megerősítette közleményében a hírt, de Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök szóvivője ezt még nem kommentálta.

Március vége óta rendszeresek a tüntetések a gázai-izraeli határnál. Ezrek tiltakoznak az övezet blokádja és az egykori palesztin területek bekebelezése ellen. A gázai egészségügyi minisztérium szerint összesen 138 palesztin vesztette életét, és több mint 16 ezer sebesült meg a tüntetéseken.

Szombaton palesztin szélsőségesek száznál több rakétát és aknagránátot lőttek ki Izraelre, amely válaszul több tucat légicsapást mért a palesztin övezetre. Palesztin egészségügyi források szerint két tizenéves halt meg és tízen megsebesültek a légitámadásokban. A dél-izraeli Szderótban egy lakóházba becsapódó rakéta három izraelit sebesített meg.

A szombati volt az egyik legsúlyosabb fegyveres összetűzés a gázai fegyveres csoportok és az izraeli hadsereg között a 2014-es izraeli-gázai háború óta. Az izraeli média híradása szerint szinte háborús helyzet alakult ki a térségben. Május végén is heves összetűzések robbantak ki, és akkor is egyiptomi közvetítéssel kötött fegyverszünetet Izrael és a Hamász.

(MTI)