Koronavírus adatok

2022. jan. 24.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Timót, Xénia
-8 °C
-1 °C

Tűzszünetet kötött Izrael a gázaiakkal

2018.07.15. 00:01

Izrael tűzszünetet kötött a gázai fegyveres csoportokkal szombaton, hogy véget vessen a határ menti villongásoknak – mondta egy palesztin tisztségviselő. A hírt több gázai palesztin csoport is megerősítette.

Az egyiptomi és a nemzetközi erőfeszítéseknek köszönhetően sikerült megfékezni az erőszak tovagyűrűzését.

– mondta a névtelenül nyilatkozó forrás.

A hírt megerősítette Favzi Barhum, a Gázai övezetet uraló Hamász szóvivője is. Úgy fogalmazott, hogy siker koronázta a nyugalom helyreállítására és a konfliktus lezárása irányuló egyiptomi erőfeszítéseket. Az Iszlám Dzsihád fegyveres csoport is megerősítette közleményében a hírt, de Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök szóvivője ezt még nem kommentálta.

Március vége óta rendszeresek a tüntetések a gázai-izraeli határnál. Ezrek tiltakoznak az övezet blokádja és az egykori palesztin területek bekebelezése ellen. A gázai egészségügyi minisztérium szerint összesen 138 palesztin vesztette életét, és több mint 16 ezer sebesült meg a tüntetéseken.

Szombaton palesztin szélsőségesek száznál több rakétát és aknagránátot lőttek ki Izraelre, amely válaszul több tucat légicsapást mért a palesztin övezetre. Palesztin egészségügyi források szerint két tizenéves halt meg és tízen megsebesültek a légitámadásokban. A dél-izraeli Szderótban egy lakóházba becsapódó rakéta három izraelit sebesített meg.

A szombati volt az egyik legsúlyosabb fegyveres összetűzés a gázai fegyveres csoportok és az izraeli hadsereg között a 2014-es izraeli-gázai háború óta. Az izraeli média híradása szerint szinte háborús helyzet alakult ki a térségben. Május végén is heves összetűzések robbantak ki, és akkor is egyiptomi közvetítéssel kötött fegyverszünetet Izrael és a Hamász.

(MTI)  • Vennék
  • Hírek