Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Felgyújtottak a romák imaházát és óvodáját Kárpátalján

2018.07.16. 22:14 Módosítva: 2018-07-16 22:16:48

Felgyulladt egy roma imaház és egy óvoda a kárpátaljai, magyar többségű Nagydobrony település déli, romák lakta telepén vasárnap éjszaka, írja a Mérce.hu.

A két épület hajnali kettő körül kapott lángra, a tűz ezután pedig átterjedt a szomszédos lakóházakra is, senki nem sérült meg.

Nagydobrony egyházközösségének református lelkésze, Kolozsy András egy Facebook-posztban azt írta, a tűz az imaház melletti fáskamrából indult. Az első bejegyzésben még csak gyanakodnak arra, hogy szándékos gyújtogatás történt, a másodikban viszont már azt írják:

Most már biztos, hogy valaki felgyújtotta a Nagydobronyi Református Déli Cigánygyülekezet Imaházát és Óvodáját.

Kolozsy Andrásné a Mércének azt mondta, hogy vasárnap hajnalban a telep lakói egy közelben parkoló személyautót láttak, aminek az összes ajtaja nyitva volt, ezután vették észre a lángokat. Az oltás közben néhányan elkezdték keresni az autót, de már sehol sem látták. Feljelentést tettek a rendőrségen, az ukrán hatóságok ismeretlen tettes ellen nyomoznak.

A lap azt írja, a gyújtogatásnak helyi beszámolók szerint köze lehet egy korábbi gyilkossághoz, amit ukrán neonácik követtek el: Lembergben egy 24 éves magyar romát vertek agyon. A telep lakói azért vontak összefüggést a két eset között, mert az elmúlt napokban olyan fenyegetéseket kaptak, ahol ezt a gyilkosságot emlegették.